U trendu

Film „Zveri“ Rodriga Sorogojena dobitnik devet nagrada Goja u programu Festa

BEOGRAD – Španski film „Zveri“ Rodriga Sorogojena, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a, osvojio je devet nagrada Goja – španskog ekvivalenta Oskaru.

Članovi španske akademije za filmsku umetnost i nauku na 37. dodeli nagrada, održanoj tokom ovog vikenda, dodelili su filmu „Zveri“ – Goju za najbolji film, režiju, originalni scenario, glavnu mušku ulogu (Deni Menože), sporednu mušku ulogu (Luis Sahera), fotografiju, montažu, originalnu muziku i zvuk.

Ovaj svojevrsni savremeni vestern, „pokorio“ je publiku u Francuskoj i Španiji, a svetsku premijeru imao je u Kanu.

Nagrađen je na festivalima u San Sebastijanu, Antaliji, Tokiju, Almeriji, Čikagu, Hajnanu, itd.

„Zveri“ (As bestas / The Beasts) su priča o sredovečnom paru Francuza koji se doseljava u Galiciju, ali njihovo prisustvo kod suseda izaziva tenzije.

Rodrigo Sorogojen je izjavio da je reč o „bajci zasnovanoj na istinitom događaju“ i da su on i scenaristkinja, Izabel Penja, hteli da pokažu današnji „sveprisutni fanatizam, nepostojanje dijaloga i potpuno ne uvažavanje druge strane“.

Glavne uloge tumače Marina Foa, Deni Menoše, Luis Sahera, Dijego Anido, Mari Kolom, itd.

„Zveri“ su na programu FEST-a 28. februara u Sali 1 mts Dvorane (21.30), 1. marta u Domu omladine (22.15) i 2. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 17 sati.

U Glavnom takmičarskom programu nalazi se 15 ostvarenja iz 17 zemalja.

„Zveri“ su četvrto dugometražno rediteljsko ostvarenje Rodriga Sorogojena. Debitovao je kao koreditelj „Osam sastanaka“ sa Perisom Romanom, a nakon toga je snimio takođe hvaljene i nagrađivane filmove „Neka nam bog oprosti“, „Pad kralja“ i „Majka“.

Za kratkometražni film „Majka“ bio je nominovan za Oskara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar