U trendu

„Filmart“ traži mlade filmske talente

POŽEGA – Konkurs za upis polaznika u Filmski edukativni centar „Interakcija“ (FECI) kao petomesečni edukativni program za učenike srednjih škola Moravičkog i Zlatiborskog okruga, otvoren je do 20. juna, saopšteno je iz nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege.

Polaznici ovog besplatnog programa imaće prilike da svake subote, od 3. jula do 27. novembra, kroz pripremljene radionice, nauče osnove filmske umetnosti – kako se piše scenario i kako se snima, montira i režira jedno filmsko ostvarenje.

„Petnaest polaznika, u toku prva tri meseca, kroz predavanja i realizaciju praktičnih vežbi, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma, a zatim će kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma“, izjavio je direktor „Filmarta“ – Dejan Petrović, koji će takođe biti jedan od predavača i mentora.

Petrović je rekao i da za učešće u programu nije neophodno da kandidati imaju prethodnog iskustva u oblasti filma, već da će komisija procenjivati njihovu kreativnost, motivaciju, sposobnosti i veštine neophodne za bavljenje filmskim stvaralaštvom.

Direktor „Filmarta“ je naglasio da je cilj komisije da prepozna nadarenost i izabere one koji su najtalentovaniji.

Centar „Filmart“ pokrenuo je FECI 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, i do sada je upisano pet generacija polaznika.

Dvadeset mladih osoba koje su ovaj program pohađale upisalo je režiju, glumu, kameru, montažu ili produkciju na domaćim filmskim akademijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar