U trendu

Filmovi o najvećim muzičkim zvezdama na DOK#2

BEOGRAD – Festival dokumentarnog filma „Dok #2“, koji će biti održan od 29. januara do 2. februara, drugu godinu za redom predstavlja beogradskoj publici raznovrstan program.

Ove godine posebno mesto zauzimaju biografski dokumentarci koji se bave životima nekih od najvećih muzičkih zvezda poput Bili Holidej, Šarla Aznavoura, Lučana Pavarotija, ali i onima manje poznatim širokoj publici, koji su ostavili trag iza sebe poput Suzi Kju, Keren Dalton, Bili Vajman.

U programu Muzičke priče biće predstavljeni filmovi: „Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu“ Alfreda Džordža Bejla, „Tihi čovek“ Olivera Mareja i „Suzi Kju“ Lijana Firmagera.

„Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu“ je priča o jednom od najpoznatijih fotografa, koja takođe nudi uvid u stvaranje kultnih portreta rok muzičara poput mladog Boba Dilana u pabu ili Džimija Hendriksa dok svira gitaru.

„Tihi čovek“ prikazuje život Bila Vajmena, osnivača i bivšeg basistu grupe Rolingstonsi, koji je grupu napustio 1993. godine, a u filmu „Suzi Kju“ Firmager prikazuje kako je Suzi Kvatro uspela da se probije u „muškoj“ industriji rokenrola i da reformiše mesto žene u ovom svetu.

U okviru Glavnog programa biće prikazana tri muzička dokumentarca „Azavour by Ćarles“ Marka di Domenika, „Pavaroti“ Rona Hauarda i „Bili Holidej“ Džejmsa Erskina, dok će program Enter Dok ove godine predstaviti dokumentarac „Jarka svetlost – Karen i proces“, film o kultnoj pevačici Karen Dalton.

(Tanjug)