U trendu

Filmovi o prkosnim ženama na festivalu Slobodna zona

BEOGRAD – „Slobodna zona“ biće otvorena 3. novembra (18:30) u mts dvorani ostvarenjem „Trougao tuge“ reditelja Rubena Ostlunda, a u okviru filmskog festivala koji traje do 8. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće prikazan i niz filmova o ženama koje prkose konvencijama, saopštili su danas organizatori.

Iz „Slobodne zone“ je saopšteno da će posetioci na velikom latnu i onlajn moći da ogledaju filmove koji prikazuju „odvažne i odlučne, žene koje prkose ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega“.

Među takvim filmovima su dokumentarci „Betina“ reditelja Lika Penerta o muzičarki i članici pokreta otpora Betini Vegner i „Pisanje vatrom“ o ženama u kastinskom poretku Indije, kao i igrani filmovi „Korset“ austrijske rediteljke Marije Krojcer, sa Viki Krips u ulozi austrijske carice Elizabete, i „Rodeo“
debitantkinje Lole Kivoron o neustrašivoj motoristkinji.

U okviru 18. „Slobodne zone“ stiže i mađarska ženska bodibilderska drama „Nežno“ i kostarikanski kandidat za Oskara „Klara Sola“ Natali Alvares Mersen, a o ženskoj seksualnosti govori „Nezaboravno leto“ kanadskog autora Denija Kotea.

„Slobodnu zonu“ su podržali MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.