U trendu

Filmovi ove jeseni u SAD

NJUJORK – Jesenja sezona u njujorškim bioskopima počinje Njujorškom filmskim festivalom u Linkoln centru koji ceh trajati od 27.septembra do 13.oktobra,javio je nedeljnik „Njujorker“

Ovo je najvažniji događaj ove jeseni u njujorškim bioskopima a otvoriće ga film Martina Skorsezea „Irac“ sa Robertom de NIrom u glavnoj ulozi.

De Niro igra profesionalnog ubicu koji operiše i među političkim ličnostima.

On je navodno umešan i u nestanak sindikalnog vođe Džimija Hofe koga igra Al Paćino.

Na festivalu će biti prikazana i tri filma koje je snimila kompanija Netfliks što je prviput da su Netfliksovi filmovi uključeni u festivalski program.
Noa Baumbah je autor filma „Prica o jednom braku “ u kome glumi Skarlet Johanson sa Adamom Dvajerom. Ona igra glumicu koja se razvodi od muža dramskog pisca.U filmu igraju Lora Dern , Alen Alda i Rej Liota.

Među stranim filmovima najviše se očekuje od francuskog “ Atlantik“ koji je prvi igrani film Matia Diopsa. Film se događa u Dakaru ( Senegal) a glavni lik je mlada žena koja se suočava sa problemima u porodici jer se zbližila sa radnikom na gradilištu.

Biografski filmovi su uvek popularni u Americi a ove godine će ih biti nekoliko.

Međutim, najviše se ocekuje od filma “ Hariet“ čija je premijera zakazana za 1.novembar.

Film je režirao Kejsi Lemons koji je i pisao scenario u saradnji sa Gregori Alen Hauardom. Hariet Tabmen igra Sintija Irajvo.

Hariet je pobegla sa juga Amerike gde je bila robinja i spasila je ropstva nekoliko stotina robova kroz „podzemnu železnicu“ kako su nazivali kanal za prebacivanje robova sa Juga na Sever gde su bili slobodni.
Rene Zelveger igra Džudi Garland u filmskoj biografiji ove glumice i pevačice.Premijera je zakazana za 27 septembar. Film opisuju Džudino gostovanje u Londonu 1968. godinu dana pre njene smrti.

U filmu “ Ford protiv Ferarija“ čija je premijera 15. novembra Met Dejmon igra dizajnera automobila a Karola Šelbija dok Kristijan Bejl igra vozača Kena Majlsa koji se sredinom šezdesetih uključio u trku 24 sata Le Mana.

“Varalice “ ( Hustlers) čija je premijera 13.septembra a režirala je i napisala scenario Loren Skafaria, koja je koristila stvarnu priču o grupi njujorških striperki koje su rešile da tokom ekonomske krize 2008 . izvuku pare po svaku cenu od nekih bogataša. Uloge igraju, između ostalih, Konstanca Vu, Dženifer Lopez i Džulija Stajls.
Naucno fantasticna drama “Ad Astra” čija je premijera zakazana za 20.septembar je priča o astronautu, kojeg igra Bred Pit, a koji kreće u opasnu misiju da nađe oca ( igra ga Tomi LI Džons)

Režiser iz Južne Koreje Bong Joon-ho’s je autor trilera “Paraziti” (premijera 11. oktobar) prati zbivanja vezana za siromašnu porodicu u Seoulu koja se bez dozvole useljavaju u raskošnu vilu nekog bogataša.

„Džoker “ koji je pobedio na filmskom festivalu u Veneciji imaće premijeru u NJujorku 4.oktobra a već mu predviđaju da će ući u najuži izbor za Oskara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.