U trendu

Filmovi „Stado ovaca“ i „Kučka“ večeras na Festu

BEOGRAD – Grčki film „Stado ovaca“ i slovenačko ostvarenje „Kučka, pogrdan naziv za ženu“ večeras će biti prikazani na 50. FEST-u, čije su se ekipe danas predstavile u susretu sa medijima.

Krimi drama grčkog scenariste i reditelja Dimitrisa Kanelopoulosa – „Stado ovaca“ u koprodukciji sa Srbijom, biće premijerno prikazan danas u Glavnom takmičarskom programu na 50. FEST-u na sceni Kombank Dvorane.

Novo ostvarenje publika Festa pubika će moći da gleda i sutra u Dvorani kulturnog centra, a 6. marta opet u Kombank Dvorani – u Sali 6, kao i u Domu omladine.

Film u koprodukciji Grčke, Albanije i Srbije je obišao međunarodne festivale u Solunu i Kairu tokom 2021. godine, a u timu saradnika naše zemlje nalaze se kompozitor Dejan Pejović, reditelj Dušan Milić – ovde kao producent, i uspešna producentkinja Snežana van Houwelingen (TV serija i film “Nečita krv”).

Zaplet krimi filma je sledeći: junak Tanasis ne može da otplati dug opasnom liku Steliosu.

Kada sazna da je Apostolis u istoj poziciji, glavni li moli ga da mu se pridruži kako bi sklopili bolji dogovor sa Steliosom.

Dok Tanasis pokušava da ubaci više igrača u igru, dva mlada gangstera stižu u grad.
„Ideja mi je bila da stvorim film gde se ogleda kako tim različitih ljudi funkcioniše. Generalno, na širem planu, osnova filma jeste u odnosu plena i grabljivice“, opisao je reditelj težište svog ostvarenja.

Takođe je napomenuo da je u scenariju i na platnu kreirao atmosferu malog grada, jer je i on sam odrastao u sličnom mestu, tako da takvu teritoriju poznaje.

„Osnova svakog filma mi je da gradim likove, da ih razvijam, i trudim se da u tome uspem, tako i vodim ceo film, sa likovima“, zaključio je režiser, kome je ovo rediteljski debi.

Dimitris Kanelopulos je rođen u Arkadiji.

Studirao je kameru i radio kao inženjer zvuka u mnogim kratkim, igranim i dokumentarnim filmovima.

Napisao je i režirao pet kratkih filmova koji su učestvovali na mnogim međunarodnim filmskim festivalima.

Kritika kaže da „Kanelopulosov film pokazuje dobru intuiciju u pogledu dramaturgije, pristojan glumački ansambl i nekoliko šarmantnih scena“.

Srpski kompozitor Dejan Pejović pohvalio je reditelja da tako jasno ume da objasni sve šta želi od muzike, što mu je onda bilo jednostavno da sarađuju.

Dušan Milić ispred svoje producentske kuće „Film Deluxe International“ rekao je da je dobio ponudu da učestvuje kao manjinska koporodukcija tog filma i zadatak je više bio da obezbedi neke tehničke stvari u realizaciji.

Milić, prisutan sa svojim novim filmom „Mrak“ na FEST-u, istakao je da mu se scenario „Stado ovaca“ učinio veoma zanimljivim na prvo čitanje te da se brzo odlučio da učestvuje.

Slovenački film „Kučka, pogrdan naziv za ženu“ debitantkinje Tijane Zinajić imaće premijeru večeras (22.00h) u Sali 1 Kombank Dvorane kao deo Glavnog takmičarskog programa na FEST-u.

Takođe, novi regionalni film će biti emitovan i sutra u Dvorani kulturnog centra, a u nedelju u Domu omladine Beograda.

Slikarka Eva živi punim plućima: puši, pije, povremeno se drogira, zabavlja se, ali ne nalazi inspiraciju za slikanje.

U čudnoj je emotivnoj vezi sa svojim mentorom, a menstruacija joj kasni tri meseca. Shvata da bi trebalo da promeni način života pa se obraća web pretraživaču za pomoc“.

To bi bio ukratko sadržaj filma debitantkinje Tijane Zinajič (1973), koja je po vokaciji pozorišna rediteljka, ali i glumica.

Njene predstave osvojile su brojne domaće i međunarodne nagrade.

„Cilj nam jeste bio da sve bude pozitivno u filmu, puno života. Imali smo izdašne pripreme za samo snimanje, osetila se tako jaka i dobra energija među mladim glumcima na probama i na realizaciji“, istakla je rediteljka.

Ona je otkrila da tako kontraverzan naslov nije bio odmah osmišljen, već da je radni naziv prilikom konkurisanja za fondove bio – „Nemamo jaja, imamo za njih kutije“, kao i „Eva“ prema glavnoj junakinji.

Film je osvojio sedam nagrada „Vesna“ na Slovenačkom festivalu za – najbolji film, scenario (Iza Strehar), glavnu žensku ulogu (Liza Marijina), sporednu žensku rolu (Anuša Kodelja), scenografiju (Neza Zinajić), kostim (Matic Hrovat), nagradu publike za najbolji film.

Tosja Flaker Berce nastupa kao glumac u filmu, a u Sloveniji je poznat kao mladi, perspektivni pozorišni reditelj.

„Imao sam prvi put veoma veliku ulogu, ranije neke manje, tako da je ovo bio veoma studiozan i ozbiljan rad, svakodnevni odlazak na posao“, primetio je Berce.

Glumačku ekipu čine još – Sebastijan Horvat, Davor Janjić, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Nika Rozman, Matej Puc, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Ana Urbanc, Nina Valič, Vesna Pernarčič.
Drama „Kučka, pogrdan naziv za ženu“ prikazan je takođe i u Valensiji (Španija) na festivalu Mediteranskog filma (Mostra de Valncia – Cinema del Mediterrani), a distribucija u Sloveniji kreće od 18. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.