U trendu

Filmovi „Vesele devedesete“ i „Muka od sebe“ na Paliću

PALIĆ – Članovi ekipa predstavili su danas italijanski film „Vesele devedesete“ i norveški „Muka mi je od sebe“ na Festivalu evropskog filma Palić, gde se govorilo i o novom izdanju knjige o Stenliju Kjubrikju i festivalu ženskog filma „Petra“.

Glumac Stefano Viali, koji igra u “Veselim devedesetim“ reditelja Lorenca D’amika De Karvalja, prikazanim u utorak uveče van konkurencije na Paliću, rekao je na festivalskoj konferenciji za novinare da je u tom filmu „važna priča o adolescenciji“.

„Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju. Ova priča nam je govorila da je revolucija završena, u vreme rađanja evropskih integracija. Obećan im je period mira i slobode, a znamo da nije tako, i da za to moramo da se borimo svakog minuta“, rekao je Viali.

Glumica norveško-švedskog filma “Muka mi je od sebe” Kristine Kujat Torp rekla je da je složen lik pažnje gladne glavne junakinje Signe iznela tako što joj je trebalo vremena da shvati „njen apsurdni način razmišljanja“.

Govoreći o ulozi u filmu reditelja i scenariste Kristofa Borljija, prikazanom u utorak u Glavnom takmičarskom programu, Kujat Topr je rekla da kada glavni protagonist nije dopadljiv za takvu osobu i u životu pokušavamo da pronađemo izgovore u njenoj prošlosti.

„Mislim da je, u ovom slučaju, društvo napravilo Signe takvom kakva jeste. Dosta smo govorili o tendencijama u društvu i tome kako smo sve više u potrazi za pažnjom i empatijom, kako radimo sve te lude stvari samo da bismo bili viđeni i voljeni. Ovo je ekstremna verzija toga”, navela je glumica.

Na Palićkoj pres konferenciji predstavljeno je i novo, dopunjeno izdanje knjige
„Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“ istoričarke umetnosti Dijane Metlić, koja se u izdanju Filmskog centra Srbije pojavila 2013. godine.

„Nakon deset godina dobila sam poziv Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti FCS-a, i on je bio jako entuzijastičan da probam da kažem nešto novo o Kjubriku, s obzirom na ovu vremensku distancu”, navela je Metlić.

Filmska rediteljka Natalija Avramović je kao osnivačica i selektorka najavila održavanje prvog ženskog filmskog festivala „Petra“ od 16. do 18. decembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

“Bila sam inspirisana feminističkim filmskim festivalom u Rejkjaviku na Islandu. Jako mi se svideo koncept festivala, susret žena rediteljki i razgovori sa njima. Došla sam na ideju da bi bilo dobro i u Srbiji da napravimo ovakav festival, da bude međunarodni i takmičarskog karaktera”, rekla je Avramović.

Prema njenim rečima, sedam filmova će se takmičiti u kategoriji dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a za otvaranje je najavljen dokumentarac “Rudarke” Marije Đoković i Nataše Janković.

Avramović je rekla da su festival podržali KCB, FCS, Ministarstvo kulture i informisanja i Akademija umetnosti, a njegova nagrada će biti statueta, rad Saške Vasić, „Žena koja izlazi iz kamena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.