U trendu

Filmski festival FDU „Bistre reke“ od 22. jula u Temskoj

TEMSKA – Prvi međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“, koji organizuje Fakultet dramskih umetnosti, biće održan od 22. do 25. jula u selu Temska, kod Pirota, pod sloganom „U napuštenom bioskopu“.

Selektor i umetnička direktorka festivala, redovna profesorka FDU Narcisa Darijević Marković, kaže da su obuhvaćena dela koja svojim temama postavljaju pitanja iz oblasti ekologije, ravnopravnosti, slobode i identiteta, a pored studentskih su odabrani i profesionalni radovi.

Kako navodi Darijević Marković, time se studentima ukazuje prilika da pored međusobne razmene iskustava upoznaju i profesionalne stvaraoce u oblasti dokumentarnih ostvarenja.

Nagrade za studentska ostvarenja dodeljivaće žiri: reditelj iz Slovenije Boštjan Mašera, stručna saradnica FDU na predmetu Filmska montaža Ana Radojičić i snimatelj i redovnai profesor FDU Aleksandar Kostić.

O delima profesionalaca odlučivaće studentski žiri: doktorant FDU Nikola Polić, studentkinja Kamere Olga Đurović i student montaže Aleksa Kosanović.

Pored filmskog programa, u okviru festivala biće održane i radionice snimanja filmova android telefonima, 3D fotografije i zvuka, a među njima organizatori posebno izdvajaju predavanje i radionicu „MetaVers – iza ivice realnog“, koja će prisutne uvesti u svet virtuelne realnosti.

FDU je na ideju da organizuje ovu manifestaciju došao prateći savremene svetske i evropske trendove u kojima je tema zaštite životne sredine jedan od najvažnijih, kao i ciljeve Ministarstva kulture i informisanja Srbije u okviru kojih se decentralizacija kulturno-umetničkog stvaralaštva izdvaja kao jedan od prioriteta kulturnog razvoja.

Takođe, FDU je odlučio da manifestaciju održi u starom, razorenom bioskopu u selu kojem takođe preti opustelost u nastojanju da kod studenata i šire javnosti razvije svest o ovim aktuelnim i osetljivim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.