U trendu

Filmski festival ŠIFF u Kragujevcu dodeljuje prvi put nagra

KRAGUJEVAC – Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF u svom šestom izdanju počinje u četvrtak i trajaće do 12. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, pod sloganom “Poveži se filmom!”.

Pobednika Festivala bira publika, svojim ocenama, dok se ove godine prvi put dodeljuje se i nagrada za montažu u dve kategorije.

Tom prilikom biće dodeljena Nacionalna nagrada za najbolji montirani film u protekloj godini koja pripada montažeru Draganu von Popoviću za film “Oaza” Ivana Ikića, kao i Nagrada za životno delo za gospodina Mihaila Ilića, inače jednog od začetnika srpske škole montaže i autora knjige „Serbian Cutting“.

O dobitnicima ove dve nagrade, odlučuje struka – Udruženja montažera Srbije, u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije.

Prvi put na 6. izdanju ŠIFF-u će biti organizovan i master klas filmske montaže 11. decembra na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, dok će 12. decembra na zatvaranju festivala biti održan razgovor sa dobitnicima nagrade za montažu – Mihailo Ilić, montažer kultnog filma “Majstor i Margarita” (1972) Aleksandra Saše Petrovića.

Novčani fond za ove dve nagrade je 300 000 dinara, dok je novčana nagrada za najbolji film Festivala, uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine – 60 000 dinara.

Pored takmičarskih filmova – biće prikazan upravo i navedeni film “Oaza” u okviru specijalne projekcije, koji je i srpski kandidat za nagradu Oskar.

Glavni takmičarski program ŠIFF obuhvata 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske.

U revijalnom programu biće predstavljeni filmovi – laureati “AFIFS” nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Program dugometražnih filmova će se odvijati na Velikoj sceni pozorišta i prvog dana, sutra će se prikazivati filmovi “Soy Libre” (Francuska), “Stela” (Severna Makedonija), kao i srpski triler “Jedini izlaz” Darka Nikolića, posle koga će uslediti razgovor sa rediteljem i ekipom filma.

Prvo veče zatvara britansko-srpski horor “Vampir” debitanta Branka Tomovića, koji je ovde i glav ni glumac, scenarista i ko-producent.

Drugi dan je rezervisan za spomenuto remek delo “Majstor i Margarita”, van takmičarskog programa, a onda slede “Le Prince” (Nemačka), premijera domaćeg ostvarenja “Kelti” Milice Tomović, uz razgovor sa rediteljkom i ekipom filma, i na kraju dana – “A Corsican Summer” (Francuska ).

Treći dan 11. decembra će otvoriti danski film “Cutterhead”, nakon čega će uslediti Dodela AFIFS nagrade za montažu u tri kategorije i Nagrada za životno delo Mihailu Iliću, posle čega sledi “Oaza” Ivana Ikića, van takmičarskog programa.

Krimi drama “Lihvar” Nemanje Ćipranića sledi nakon “Oaze”, kao i redovan razgovor sa rediteljem i ekipom filma, a zanimljivo da je Ćipranić zapravo poo profesiji – montažer.

Treći dan zatvara film “Moneyboys” (Austrija -Tajvan).
Finalni, četvrti dan 12. decembar otvoriće drama “Mater” iz Hrvatske, kao i “Potencijalni kandidat” iz Turske, dok je fokus na debitantskom srpskom filmu “Prolećna pesma” Natalije Avramović uz susret sa rediteljkom i ekipom filma, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika 6. ŠIFF-a.

Program kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova – Kratki metar „Nacionalna klasa“ biće upriličen 9, 10, 11, 12. decembar od 17.30 časova sa sledećim naslovima: “Kako sam pobedio lepak i bronzu” Vladimira Vulevića, “Sve kako treba” Nikole Stojanovića, “Furija” PetraRistovskog i “Prokop” Danila Stanimirovića.

Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.” biće postavljena od 9. do 12. decembra u Big Fashion centru.
Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status 1 od 7 festivala od nacionalnog značaja.
Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.