U trendu

„Filmski klasici – 55 godina praške škole“ širom Srbije

BEOGRAD – Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ biće organizovan od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije kada će na repertoaru biti tri antologijska ostvarenja – „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Nešto između“ Srđana Karanovića i „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića.

Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije navedenih filmskih klasika, u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije.

Cilj ovog mini ciklusa je da se skrene pažnja na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom ’70-tih godina širom sveta, proslavili domaću kinematografiju.

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i na žalost nedavno preminuli – Goran Paskaljević.

Izbor je sastavljen od filmova koji su izabrani na listi od 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku, a koji su sada digitalno obnovljeni.

Program „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije, a ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar Filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu.

Originalno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje.

Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u ime – Centar Film.

Ova producentska kuća je tokom 55 godina postojanja bila centar susreta više od 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova.

Ostvarili su preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.