U trendu

Filmu „Iza glečera“ glavna nagrada festivala „Sicilymovie“

RIM – Dokumentarni film „Iza glečera“, koji se bavi uticajem klimatskih promena i čovekovog delovanja na ribarske zajednice u Kazahstanu, osvojio je glavnu nagradu na filmskom festivalu „Sicilymovie“.

Istovremeno, španski je reditelj David Rodrigez Munjiz primio prvo priznanje Udruženja emitera Mediterana (COPEAM) i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj Ujedinjenih nacija (IFAD), saopštili su organizatori festivala.

„Ovo ostvarenje ističe uticaj klimatskih promena na život i egzistenciju ribarskih zajednica i daje glas ljudima u ruralnim zajednicama koji se tako retko čuje. Dokumentarni filmovi igraju presudnu ulogu u stvaranju svesti koja vodi ka delanju, kako bismo mogli da izgradimo održive prehrambene sisteme i otporne seoske zajednice“, navela je direktorka Odeljenja Bliskog Istoka, Severne Afrike, Evrope i Centralne Azije IFAD Dina Sale.

Pored uticaja klimatskih promena i ljudske aktivnosti na ribarske zajednice na rekama Narin i Sir Darja, Munjizov film ističe i sukob oko vodenih resursa u Centralnoj Aziji.

Drugoplasirana ostvarenja bila su „Umotani u plastiku“ reditelja Roka Murara i „Oči zemlje“ Markosa Altuve Markine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.