U trendu

Filmu „Oaza“ nagrada Asocijacije filmskih festivala

PALIĆ – Film „Oaza“ prvi je dobitnik nagrade za najbolji film koju će ubuduće Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS) u novčanom iznosu dodeljivati na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Predstavnik festivala Ilija Tatić rekao je danas na konferenciji za novinare da će novoustanovljena nagrada AFIFS od 300.000 dinara na osnovu odluke FIPRESCI Srbija biti večeras na Paliću svečano uručena reditelju „Oaze“ Ivanu Ilkiću i producentu Milanu Stojanoviću.

Tatić je rekao da se nada da je to početak dugotrajne prakse AFIFS, koja će u saradnji sa strukovnim udruženjima, na Palićkom festivalu nagrađivati novčanim iznosom odabrane autore i umetnike.

„Jako je bitno da se uvode ovakve nagrade. Svi ostali u mreži će dodeljivati nagrade koje su vezane po čemu su ti festivali prepoznatljivi. Kada podvučemo crtu na kraju godine i vidimo koje sve nagrađen, imaćemo još jednu lepu sliku aktuelne srpske kinematografije“, rekao je Tatić.

AFIFS odnedavno čine Festival evropskog filma Palić, Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu, LIFFE Leskovac, Festival filmskog centarija u Vrnjačkoj Banji, Šumadijski internacionalni filmski festival iz Kragujevca i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.