U trendu

Finale Festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok’n’Ritam“

BEOGRAD – Peti i poslednji dan 6. Festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok’n’Ritam” biće održan večeras na istom mestu – Domu kulture Studentski grad, gde će biti izveden poseban koncert grupe „Lagana sreda“ kao posveta preminulim muzičarima u doba pandemije, upravo od Kovida 19.

Početak pratećeg programa obeležiće promocija knjige “Makedonska rok enciklopedija” autora Tošeta Filipovskog o kojoj će govoriti Nenad Georgievski, direktor festivala muzičkog dokumentarnog filma “Skopje Cinema city festival”, koji će predstaviti i svoj film o muzičaru Kirilu Džajkovskom “Savremena muzika za savremeno doba”.

Druga knjiga na programu je “Tvoj sam čovek: Život Leonarda Koena” Silvi Simons, a tu biografsku priču o kultnom muzičaru će predstaviti Uroš Kotlajić, Novica Petrović, Dragan Ambrozić.

Tribine na ovom izdanju festivala bile su posvećene muzičarima koji su nas nedavno napustili – Miša Aleksić, Dragoljub Đuričić, Zafir Hadžimanov, Sanja Ilić, Zoran Simjanović, Vojkan Borisavljević, a danas je tema – “Novi talas (1980-2020)”.

Retrospektivu od 40 godina tog pokreta u rok muzici predstaviće Olga Kepčija, Momčilo Moma Rajin, Zdenko Kolar, kroz priču o značaju, svežini ideja, zvuka, forme i poruke novog talasa.

Nakon toga sledi premijera filma “Novi val – 40 godina nakon” Nikole Kneževića i Olge Kepčije.

Takmičarski program sadrži i projekciju dela “Hip-Brainstorm” makedonskog reditelja Janea Altiparmakova, a na zatvaranju je filmska priča “Mystify: Majkl Hačins” (2019) u Revijalnom programu, o čuvenom pevaču rok grupe “INXS”.

Dugometražni dokumentarac je napisao i režirao Ričard Lovenstejn, reditelj većine muzičkih spotova INXS, a osim Hačinsa, u tom ostvarenju govore i muzičari Kajli Minog, Bob Geldof i manekenka Helena Kristensen.

Dokumentarna muzička drama pripoveda o kompleksnom i stidljivom čoveku koji je veći deo svog života proveo u javnosti, ali je retko otkrivao svoju istinsku ličnost, a na kraju je digao ruku na sebe 1997. godine.

Na zatvaranju festivala biće dodeljene nagrade, a publika može gledati spomenuti koncert benda „Lagana sreda“ pod nazivom “Nebeski Potpourri 20/21 – Show Must Go On”, sastavljen od pesama muzičara koji su zauvek otišli od posledice Kovida-19.

Na sceni će im se pridružiti i mladi bubnjari Dragoljuba Đuričića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar