U trendu

Flesenkemper otvorio koncert u čast Evropskog dana jezika

BEOGRAD – Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper govorio je na srpskom, engleskom, francuskom i nemačckom jeziku otvarajući koncert različitih dečijih i omladinskih grupa u Ustanovi Kulture Vuk Karadžić u čast obeležavanja Evropskog dana jezika.

Flesenkemper je napomenuo da 54 države obeležavaju danas Evropski dan jezika u celom svetu

„Raznolikost jezika u Evropi je jako važna za shvatanja multikulturalnosti na našem kontinentu i svuda u svetu. Važno je da učimo jezike da bi što bolje razumeli jedni druge“ kazao je Flesenkemper.

Šef za komunikaciju, medije i informisanje u kancelariji Evropske Unije u Beogradu Pol Anri Prese kazao je da u Evropskoj Uniji postoji 23 zvanicna jezika.

„Važno je da učimo o kulturama drugih. Jezik je najvažniji deo identiteta pojedinca ili grupe i važno je da se što bolje upoznajemo učenjem jezika. Na taj način zadržavamo naš identitet i učimo mnogo o drugima“, kazao je Anri Prese.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin kazao je na početku svog obraćanja đacima da je najbolje da govore srpski kako bi ih ceo svet razumeo.

„Jezik nas razlikuje od životinja i biljaka. To je fantastična stvar za čovečanstvo, ali istovremeno nas jezik i odvaja jedne od drugih. Odvaja i naše kulture. Važno je da učimo jezike kako bi naučili mnogo o kulturi drugih. Moja ćerka uči japanski jezik i ništa je ne razumem. Govorim ruski i preko jezika sam naučio mnogo o toj kulturi“, kazao je Lundin i dodao da j veliki Gete kazao da „onaj ko ne zna strane jezike neće znati ni svoj jezik“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.