U trendu

Fondacija Novi Sad 2021: Ne izlažemo Mazalićevu sliku

NOVI SAD – Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture u današnjem saopštenju demantuje, kako su napisali, navode medija da je slika „Magdalena“, „đelo Đoke Mazalića koje je ukradeno u BiH“, koje je „u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada“ u planu da bude izložena prilikom otvaranja projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Kako se navodi u saopštenju „prikaz ovog dela i pomenuta izložba nikada nisu bili deo aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a Fondacija Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture nema, niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, po navodima medija, nalazi i prikaz ovog umetničkog dela“

Ova reakcija je usledila posle saopštenje članice Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Alekdandre Jerkov, koja je ocenila da ne sme da izostane reakcija nadležnih u Srbiji nakon „nedvosmislenog“ dokaza da su pojedina umetnička dela koja se izlažu u okviru manifestacije „Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021“ ukradena tokom rata.

„Ovo je nezapamćen skandal za Novi Sad, Srbiju, kulturu i građane“, ocenila je Jerkov. koja je pozivajući se na tvrdnje poslanika u parlametu BiH Saše Magazinovića da je delo „Magdalena“ autora Đoke Mazalića, koje će biti izloženo na otvaranju „Evropske prestonice kulture 2021“ vlasništvo porodice Mulabdić iz BiH, da je od njih ukradeno za vreme rata u BiH te da je za tom slikom raspisana poternica Interpola.
Iz Fondacije Novi Sad 2021poručuju da „prethodni organizacioni odbor kandidature za Evropsku prestonicu je takođe imao svoj sopstveni plan digitalizacije koji nema veze sa sajtom za digitalizaciju pomenutim u ovom tekstu“

„Logotip koji je prisutan na tom sajtu potiče iz perioda kandidature za Evropsku prestonicu kulture iz 2014. godine, dok je u međuvremenu u potpunosti promenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donela Novom Sadu titulu kulturne prestonice“ piše u saoštenju.

Svoju reputaciju zasnovali smo na dostojanstvenom radu i aktivnostima kojim želimo da u Srbiji, regionu i svetu prenesemo pozitivnu sliku o kulturnim praksama u gradu, razvijajući nove projekte, pokrečući nove procese i nove prostore za kulturu, uz želju da pružimo oslonac i podršku ustanovama kulture i vaninstitucionalnoj umetničkoj sceni da raste i razvija se zaključuju iz Fondacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.