U trendu

Fondacija za studije nauka i umetnosti obeležila 25 godina

BEOGRAD – Fondacija za studije nauka umetnosti danas je u Salonu Kluba Palate Srpske akademije nauka i umetnosti svečano obeležila 25 godina svog postojanja i rada.

Pozdravnu reč uputio je predsednik SANU Vladimir S. Kostić, koji je izjavio da je 25 godina u životu jednog fonda u svim dosadašnjim okolnostima samo po sebi mali poduhvat.

„Počinjali smo različite stvari u različitim okolnostima, ali nažalost, mnogi od tih pokušaja nestali su čak i iz naših sećanja“, naveo je Kostić i dodao da je današnji jubilej samim tim još značajniji.

Fondacije, kako Kostić kaže, „pripremaju svoje laureate na život u kojima će oni morati da sustižu srećnija društva.“

„U srećnijim društvima budućnost dolazi sama, a mi kao budućnost moramo da idemo sami… Ovo što danas radimo imalo je smisla pre 25 godina, ima i danas, a imaće, nadam se, i u budućnosti“, kaže Kostić.

U ime istaknutog dobrotvora Fondacije, Udruženja banaka Srbije, obratio se generalni sekretar te institucije Vladimir Vasić i naveo da je potrebno istaći važnost znanja kao onoga što ljude i nacije čini uspešnim.

„U potpunosti smo sigurni da i za Srbiju postoji put koji će zemlju povesti napred, a to je put znanja, nauke i kreativnosti, put ulaganja u obrazovanje i u razvoj talentovanih koji mogu učiniti velike iskorake“, ističe Vasić.

Docent na Filološkom fakultetu u Beogradu Branko Vraneš izjavio je da je stipendija Fondacije za studije nauka i umetnosti odigrala neprocenjivu ulogu u njegovoj akademskoj karijeri.

„Zahvalan sam svima koji su učestvovali i koji sada učestvuju u tom plemenitom projektu… Nekadašnji stipendisti obavezani su na ozbiljan i marljiv rad na očuvanju kulturnog identiteta svog naroda i budućnosti svoje zemlje, koji oni rado prihvataju“, naveo je Vraneš.

Fondacija za studije nauka i umetnosti SANU jedna je od 7 fondacija i zadužbina koje delaju pri ovoj instituciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.