U trendu

Fotografije Sibil Bergeman od sutra na Kalemegdanu

BEOGRAD – Izložba “Sibil Bergeman. Fotografije” biće otvorena sutra u Umetničkom paviljonu Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu i trajaće do 2. juna.

Goethe-Institut Beograd u saradnji sa ifa (Institut za odnose sa inostranstvom) predstavlja novu izložbu kao retrospektivu jedne od najznačajnijih nemačkih fotografkinja prošlog veka Sibil Bergeman.

„Mene zanima periferija sveta, a ne centar. Meni je bitno ono što je nezamenljivo. Kada nešto nije u redu sa licima ili pejzažima…“, govorila je Sibil Bergeman.

Na otvaranju biće upriličeno vođenje kroz izložbu kustoskinje i ćerke Sibil Bergeman – Friede fon Vild.

Institut za odnose sa inostranstvom ovom retrospektivom fotografskog opusa poznate umetnice fotografije nastavlja svoju uspešnu seriju izložbi posvećenih fotografijama iz Nemačke.

Ovaj projekat omogućava uvid u fotografiju Nemačke Demokratske Republike (NDR) koje je do sada veoma retko mogla da se vidi u inostranstvu.

Delo Sibile Bergeman je veoma raznovrsno – pored reportaža, pejzaža i gradskih prizora, ona se intenzivno bavila i fotografskim portretima.

Međutim, postala je poznata pre svega kao modna fotografkinja: od 1970. je fotografisala za „Sibile – časopis za modu i kulturu” koji je osnovan 1956. godine u NDR i kojem je Bergeman ostala verna sve do 1995, kada je prestao da izlazi.

Fotografijama za „Sibile” umetnica je postala poznata široj javnosti.

Njeni radovi, koji deluju kao snimci trenutka, brižljivo su komponovani i inscenirani.
Retko je fotografisala u studiju, svoje modele je uglavnom smeštala na javna mesta, ulice ili ispred industrijskih građevina.

Njeni modeli ne deluju kao manekeni koji koketiraju i ponašaju se izveštačeno, već prikazuje samouverene, pametne žene.

Nakon Ujedinjenja Nemačke, Bergeman nije promenila svoj način rada, bez obzira na to što je crno-bela fotografija zamenjena kolorfilmom: u svojim pejzažima, portretima ili modnim fotografijama, ona i dalje traga za posebnim trenutkom ili mestom.

Fotografisala je za časopise „Geo“, nedeljnike „Di Cajt“, „Der Špigel”, „Štern” i „Njujork tajms magazin”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.