FRA i SRB osnažuju saradnju na polju kinematografije

BEOGRAD – Sporazum o kinematografskoj koprodukciji između vlada Francuske i Srbije treba da osnaži saradnju na polju kinematografije i da se aktuelizuje pravni okvir kinematografske saradnje naše dve zemlje, a vodeći računa o važećim propisima kinematografske industrije i u Francuskoj i u Srbiji, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Navodeći da je nakon duge i opsežne pripreme, u Beogradu tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona zvanično potpisan
sporazum zahvaljujući kom će, kaže FCS, obe strane biti u prilici da koriste povlastice iz važećih propisa na tom polju, a, između ostalog, biće olakšan uvoz i izvoz materijala neophodnih za realizaciju kinematografskih dela.

Sporazumom je precizirana i priroda budućih srpsko-francuskih koprodukcija, uz odrednicu da udeo učeća u koprodukciji može da varira od 20 do 80 odsto ukupnog budžeta pojedinačnog kinematografskog dela, a uz uzajamnu saglasnost strana, udeo učešća može biti smanjen na 10 odsto ukupnog budžeta produkcije, navodi se u saopštenju FCS.

Zarad lakše i efektnije primene Sporazuma biće ustanovljena Mešovita komisija sa jednakim brojem predstavnika obe strane, koja će tim povodom zasedati svake dve godine.

Nadležnim telima u slučaju ovog Sporazuma smatraju se Filmski centar Srbije (za Vladu Republike Srbije) i Nacionalni centar za film i pokretne slike (za Vladu Republike Francuske). Ugovor su potpisali Ambasador Fredrik Mondoloni i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.