U trendu

Francuska književna nagradu Gonkur dodeljena Erveu Le Telijeu

Francuska književna nagrada Gonkur (Goncourt) dodeljena je danas na onlajn konferenciji piscu Erveu Le Telijeu (Herve Le Tellier) za roman „L’Anomalie“ (Anomalija).

Le Telije (63), matematičar po obrazovanju, bivši novinar i predsednik književnog udruženja Ulipo (Oulipo) osvojio je najviše glasova žirija Akademije Gonkur.

Pisac je rekao da nikada nije očekivao neku nagradu kao što je Gonkurova i dodao da ne piše dela da bi dobio nagradu i tako i ne razmišlja da je može osvojiti.

„Anomalija“ je osmi roman Le Telijea, koji govori o čudnom dogadjaju, odnosno letu Pariz-Njujork koji se dogodio dva puta, sa istim putnicima i u razmaku od nekoliko meseci. Roman poseduje razne žanrove, crnog romana (roman noir), klasične književne priče i izveštaje o sudskim ispitivanjima.

Ovogodišnja dodela je održana onlajn umesto u pariskom restoranu Druan (Le Drouant) kao što je tradicija.

Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku obično odlučuje žiri koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu „Druan“.

Priznanje, iako finansijski simbolično, obezbedjuje književniku status zvezde i bolju prodaju dela.

To priznanje su, izmedju ostalih, dobili poznati književnici – Marsel Prust (Marcel Proust), Andre Malro (Malraux), Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir) i Margerit Diras (Maguerite Duras).

U Parizu je danas takodje onlajn dodeljena druga francuska književna nagrada Renodo (Renaudot) koja je pripala spisateljici Mari-Elen Lafon (Marie-Helene) za roman „Histoire du fils“ (Sinovljeva priča). Nagradu Renodo za najbolji esej dobio Dominik Fortije (Dominique Fortier) za delo „Les Villes de papier“ (Gradovi od papira).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.