U trendu

Francuski i slovenački filmovi večeras premijerno na 28. FAF-u

BEOGRAD – Autori francuskog ostvarenja „Grand Paris“ i slovenačkog filma „Jahači“ predstavili su svoje projekte danas u hronikama 28. Festivala autorskog filma u Beogradu.

Francuski režiser Martina Žov govorio je o svom novom filmu -“Grand Paris” u programu “ACID” koji će biti večeras prikazan premijerno.

„Prvi put sam u Srbiji i drago mi je da je vaš Festival autorskog filma ostvario saradnju sa organizacijom „ACID“ kao partnerstvom. Kao selekciju u Kanu odabrali su ovaj moj film i sada stiže i do vas“, izneo je autor prve utiske o filmu i boravku u Beogradu.

Podsetimo, organizacija “ACID” je Francusko udruženje nezavisnog filma koje slavi jubilej od 30 godina postojanja i u selekciji istoimenog naziva na FAF- u biće prikazana dva francuska filma.

Prvi je na programu spomenuti “Grand Paris” scenariste i reditelja Martina Žova, večeras u Sali 3 Mts dvorane, (19.00h), a drugi je dokumentarac “Bar Atlantik” Fani Molen – sutra, 1. decembra na istom mestu, i oba filma su debitantska dela autora.

„Bio sam mlad i bez iskustva dok sam snimao film, nisu me mnogi poznavali, mada nisam ni sad još uvek postao slavan. Zamisao je bila da se realizuje kratkometražni film, ali kako sam imao dosta materijala, uradili smo duži film od 72 minuta. Na premijeri u Kanu projekcije su izvrsno prošle, sala je stalno bila puna, publika se smejala i uživala“, rekao je autor filma “Grand Paris”.

Lesli, mladi i besposleni stanovnik pariskog predgrađa, uvlači svog najboljeg prijatelja Foksa u sumnjivu šemu i oni putuju kroz region Il de Frans. Na gradilištu budućeg metro sistema Grand Paris otkrivaju misteriozni artefakt – još jednu priliku da zarade malo novca. Međutim, tokom njihovog putovanja pariska predgrađa postaju poprište čudnih pojava.

„Reč je o urnebesnoj komediji o društvenom preseku Pariza i sigurno niste ništa slično videli. Ti junaci žive u okruženju Pariza, provode stalno vreme u okolnim manjim mestima, a zapravo nikad ne uđu u sam grad. Videćete u filmu i uticaj američke kinematografije na mene smeštenu u predgrađe Pariza. Volim američki film“, istakao je Marten Žova, francuski reditelj, scenarista i glumac, autor tri kratka filma, gde spada i “Grand Paris Expreš”.

U projektu „Grand Paris“ kao njegovom prvom dugometražnom filmu, on i glumi, a uz njega igraju Sebastijen Šazan, Viliam Lebgil, Mahamadu Sangare.

„Film nije imao mnogo sredstava, spada u male projekte, a onda je kasnije imao problema sa distribucijom. Ipak, kako su prve projekcije bile pune u Kanu, ubrzo smo ugovarali nove, i onda mi je priskočio ACID da sve to izgura. To mi je dosta značilo, i veoma mi je drago da sam postao deo ACID porodice. Moj film izlazi u distribuciju po Francuskoj od marta, samo zahvaljujući ACID-u“, zaključio je Marten Žova.
Drugi francuski naslov „Bar Atlantik“ autorke Fani Molen, takođe u programu ACID, jeste njen prvi dugometražni dokumentarni film.

Slovenački film “Jahači” debitanta Dominika Menceja, gde Nikola Kojo igra jednu od glavnih uloga, biće premijerno prikazan večeras (19.00h) u Dvorani kulturnog centra Beograd, najavio je danas producent Miha Černec.
Novo ostvarenje prikazano je na Sarajevo Film Festivalu 2022, a osim reditelja, scenario potpisuje Boris Grgurović, iz Srbije.

„Reditelj i scenarista se nisu poznavali od ranije, i ja sam ih spojio. Boris Grgurović je bio student vašeg scenariste i profesora Srđana Koljevića, koji je na filmu bio supervizor, na poziciji „script doctor“. To je priča o dva momka, gde jedan traži Boga, a drugi izgubljenu ljubav“, približio je producent njihov novi film, rađen u koprodukciji pet zemalja – Slovenija, Hrvatska, Italija, Srbija, Bosna i Hercegovina.

Ispred srpske ekipe je angažovana kuća „Sense Production“ sa kojom su iz Slovenije sarađivali na nagrađivanom autorskom filmu „Oaza“ (2021) srpskog režisera Ivana Ikića.

Uz Nikolu Koju, igraju i Timon Šturbej, Petja Labović, Anja Novak, a film će biti prikazan u selekciji “First Films First”, gde je odabran još samo jedan projekat – “Čovek i pas” Stefana Konstantineskua (Rumunija, Bugarska, Nemačka, Švedska).
Slovenija, proleće 1999. godine, dva prijatelja iz malog sela odlučuju da preobraze svoje mopede u helikoptere i kreću na putovanje.

Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku prate ih mlada odbegla žena sa misterioznom prošlošću i stari bajker u potrazi za slobodom.

Producent Černec je podsetio da je razvoj projekta nastajao upravo kroz program „First Film First“ koji je osmislio režiser Stefan Arsenijević na Festivalu autorskog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.