Gala internecionalni simpozijum savremene umetnosti

BEOGRAD – U Novom Sadu će od 1. do 7. oktobra biti održa drugi „Gala internacionalni simpozijum savremene umetnosti“ na kome će se pored umetnika iz Srbije učestvovati neki od najtraženijih umetnika savremene scene iz devet zemalja.
Svi oni zajedno imaće priliku za razmenu iskustva i prošire saradnju van okvira svojih zemalja, a posebno je značajno što će im biti omogućen direktan kontakt sa kolekcionarima iz celog sveta, što je jedna od osnovnih misija simpozijuma.
Srbiju će posetiti umetnici iz Kine (Jiang Huan, Zhao Nengzhi), Republike Koreje (Lee Young Ji), Tajlanda (Lampu Kansanoh), Nemačke (Yasemin Yilmaz), Belgije (Ilse Van Roy), Španije (Ana Paula Portilla), Meksika (Lalo Sanćez del Valle) i Hrvatske (Branko Milenković), dok će iz Srbije svoje radove izložiti Miodrag Perić i Viktor Kiš.
Simpozijum će se sastojati iz nekoliko celina: stvaralačkog dela, tokom kojega će umetnici zajedno kreirati nova dela i razmenjivati ideje u ambijentu kaštela Šulhof, humanitarne aukcije koja će biti održana 3. oktobra u Resetu i velike izložbe u Kulturnoj stanici „Svilara“ koja će biti otvorena 4. oktobra.

Osnivač simpozijuma, slikarka Gala Čaki kaže da je cilj povezivanje i predstavljanje srpskih mladih umetnika u svetu, što za veliku većinu predstavlja poteškoću.

„Želimo da stvorimo platformu koju čini spoj umetnika, galerista i kolekcionara, kako bismo promenili postojeći način poslovanja. Takođe, želja nam je da umetnici koji posete našu zemlju, šire dalje glas o našim talentovanim umetnicima, čime stvaramo prepoznatljivost u svetskim umetničkim krugovima“, objasnila je Čaki.

Deo prihoda od humanitarne aukcije biće upućen domu za decu sa specijalnim potrebama „Kolevka“ u Subotici.

Simpozijum se održava pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.