U trendu

Galerije i saloni

U Beogradu se u poslednje vreme događa pravo zaglušenje u umetničkim prostorima koji su ugostili čitav niz najrazličitijih izložbi: od keramike u Galeriji „Singidunum“ koja – nazvana „Trpezarija“ – predstavlja unikatne predmete primenjene umetnosti Olgice i Aleksandra Kucine namenjene upravo trpezarijskom stolu, pa sve do „Električne zemlje“, serije skica aktuelne britanske video-produkcije.

Mladi su okupirali galeriju SKC-a, gde grupa MP insistira na interakciji sopstvene intimnosti i akcije koja se uspostavlja u odnosu sa publikom – performans, digitalni printovi i video. Vojislav Radovanović, student četvrte godine FLU, u Galeriji „Paleta“ Kulturnog centra Beograda izlaže fotografije „digitalnih crteža“, nastalih mahom kombinovanjem organskih stvari. Vesna Đorđević se, u galeriji NU „Braća Stamenković“, opredelila za klasične tehnike – sliku, crtež i grafiku.

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstavljen je veoma zanimljiv projekat Milana Aleksića, profesora fotografije na Akademiji umetnosti Univerziteta BK. Izložene su uramljene fotografije i tekstovi različitih ljudi, a svima je zajedničko ime – Milan Aleksić; i autoru, i fotografisanima, i izložbi. Radi se, međutim, o različitim ljudima, godištima, biografijama, o sasvim raznolikim sudbinama. Svi su, ipak, zbijeni u jedno ime i, na prvi pogled, ova „priča“ može ličiti na teoriju apsurda.

Nekoliko desetina metara dalje, takođe u Knez Mihailovoj – klasičniji pristup umetničkom delu. U Galeriji ULUS Velimir Karavelić izlaže skulpture u kamenu. Njegove teme su Bog, telo i smrt. Navalite na umetnost kada je ponuda već tako bogata, dostupna i nadasve raznovrsna! U salonima i galerijama Beograda vlada umetničko zaglušenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.