U trendu

Global Music Award domaćem albumu “The Rubber Soul Project”

BEOGRAD – Konceptualni multimedijalni projekat Rastka Ćirića “The Rubber Soul Project Collection” u vidu dvostrukog muzičkog albuma sa filmom i dve knjige osvojio je nagradu Zlatna medalja na svetskom konkursu Global Music Award iz Amerike, saopštila je diskografska kuća Dallas Records iz Beograda.

The Rubber Soul Project kao album je ispao prvi na listi dobitnika, sa oznakom „Best of Show“, a kategorija nagrade je za koncept – kreativnost i originalnost.

Jedan od devet dobitnika Zlatne medalje je i čuveni poljski kompozitor Kšištov Penderecki, legenda muzike 20. veka i počasni doktor Univerziteta umetnosti u Srbiji.

Važan učesnik The Rubber Soul Projekta je Nebojša Ignjatović – profesor Nebe, koji je na ovom konkursu osvojio bronzanu medalju sa svojom muzikom za najnoviji animirani film Rastka Ćirića „Svetlosti i senke“ („Lights and Shadows“), u izdanju Sense Production iz Beograda. Uz tu muziku Nebe je priključio i nekoliko ranijih numera koje su bile inspiracija za ključne teme u filmu.

Global Music Award sa sedištem u Kaliforniji, je veliki međunarodni konkurs za podršku nezavisnoj svetskoj muzičkoj sceni i dodeljuje devet Zlatnih medalja, od kojih je jedna ”Best of Show”, onda Srebrna i Bronzana medalja, kao i specijalna priznanja – Nagrada za životno delo.

Na nagovor čuvene Nade Kolundžije, dobitnice Zlatne medalje na tom konkursu 2020, izdavačka kompanija Dallas je prijavila i poslala ovaj značajan dvostruki album sa bonusima.

Izvršni producent i autor dizajna bio je veliki hrvatski strip autor i ilustrator Igor Kordej, a izdanje je promovisano na proleće 2015. godine.

Multimedijalno delo autora Ćirića, profesora ilustracije i animacije, nastao je 1995. godine, na 30-godišnjicu od izdavanja čuvenog albuma Bitlsa „Rubber Soul“ (1965).

Tada je objavljen CD “The Rubber Soul Project” sa 15 pesama posvećenih Bitlsima, i sam album je bio zamišljen kao kreativna rekonstrukcija nepostojećih pesama “liverpulskih Buba”, na osnovu neobjavljenih naslova.

Tandem Goran Skrobonja (stihovi) i Rastko Ćirić (muzika), potpisali su sve pesme, a za produkciju i aranžmane bili su zaslužni spomenuti profesor kontrabasa Nebojša Ignjatović i Miroslav Cvetković, poznat kao član “Bajage i instruktora”.

I tako 20 godina kasnije, na 50-godišnjicu, pojavio se ponovo Igor Kordej i producirao drugi album sa novih 17 pesama, što je realizovano uz pomoć podmlađene ekipe – Damjana Dašića i Marka Ćalića, iz veoma popularnog Bitls tribjut benda The BestBeat.

Luksuzno opremljena Kolekcija, zahvaljujući Kordeju, sadržala je dva CD-a i DVD sa dugometražnim dokumentarcem istog naziva, u režiji pokojnog Dinka Tucakovića, novelu „Gumena duša“ Gorana Skrobonje i knjigu „RSP Putovanje“istog autora, sa pričom o samom Projektu.

Na 32 numere sa dva albuma učestvovalo je 40 muzičara, pesme su snimane u različitim žanrovima, sa asocijacijama na određene periode bogatog stvaralaštva Bitlsa.

Između dva albuma, od strane organizatora manifestacije za nominaciju Beograda za evropski grad kulture, stigla je narudžba za pesmu „Belgrade 2020“ u stilu Bitlsa i ona je našla svoje mesto kao bonus na drugom albumu.

Ipak, Beograd nije postao grad kulture, ali je The Rubber Soul Project te godine bio nominovan za ovu veliku nagradu.
Poslednja bonus numera „Knight of Hearts“ („Vitez srca“) posvećena je Kordeju, koga je u vreme izdavanja Kolekcije, francuska vlada proglasila za Viteza umetnosti.

Tokom promocije održano je nekoliko koncerata i projekat je nastavio svoj život, i taman kad mu je zapretio potpuni zaborav, ova prestižna nagrada ga je oživela i izbacila u prvi plan, ovog puta u svetskim okvirima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.