U trendu

Glumac Goran Šušljik za Tanjug: Veliko delo Dobrice Ćosića je izuzetno filmično

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Goran Šušljik koji je govorio o svojoj ulozi u seriji „Vreme zla“, rađenoj prema delima Dobrice Ćosića, čije prikazivanje počinje 23. aprila na Radioteleviziji Srbije.

Šušljik je rekao da ga je fascinirala ideja da se u serijski format prebace emocije, lomovi i apsurdi koje je Ćosić uspeo da spakuje u živote svojih književnih likova.

„Kaže se da mi na Balkanu živimo nekoliko žvota u jednom. To je uspelo Ćosiću, uspeva svima nama, iako ti životi nisu jednostavni, ni lako prepričljivi. Zato se i služimo jednim značajnim, velikim delom koje je jako filmično“, rekao je Šušljik.

Prema njegovim rečima, Ćosićevo delo nije filmično samo u slikama negu i u smislu intenzivnih emocija i sudbina.

„Imamo priliku da možda baš kroz te likove čitamo i naše živote i to je ono najuzbudljiivije. Pa, između ostalog, da iščitamo i život Ćosića iz njegovog dela samog, a ne po onome šta drugi misle šta je njegova zaostavština, politička, društvena, literarna“, rekao je Šušljik.

On je ocenio da u Ćosićevim romanima postoji „neverovatna podudarnost, sličnost sa vremenom u kome živimo“.

„Iako iščitavamo istoriju ovih predela, mi ustvari iščitavamo sadašnjost koja će nas odvesti u verovatno ne tako svetlu budućnost s obzirom na okolnosti koje se sada dešavaju“, upozorio je glumac.

Šušljik je rekao da je u jednom intervjuu predvideo da će nakon rada na „Vremenu zla“ početi rad i na Ćosićevom romanu „Vreme smrti“.

„I evo na tlu Evrope se dešava ono što se dešava u ‘Vremenu zla’. Drugi svetski rat ili pred rat. U ‘Vremenu smrti’ Ćosić je pisao o Velikom ratu i našim sudbinama tada, ne samo velikom trijumfu, nego o našoj najvećoj tragediji. I evo kuca nam sve ovo, iako pokušavamo da racionalizujemo trenutak u kome živimo“, naveo je Šušljik.

Prema njegovim rečima, „neko će verovatno pisati o ovom trenutku kao o vremenu smrti“.

U seriji „Vremenu zla“ pokušali su da budu objektivni „koliko je Ćosić bio prema nekim istorijskim ličnostima koje smo, u školi naučeni, doživljavali potpuno drugačije“.

„Tu mi pada na pamet scena između kneza Pavla i Vukašina Katića. Ono kako sam učio je sasvim drugo od onoga kako je Ćosić to uspeo ipak objektivno, da otvori kao dilemu jednog velikog državnika i jednog građanina oko toga šta je izdaja, šta je patriotizam i kojim putem narod mora da se odredi“, naveo je Šušljik.

Prema njegovim rečima, 5. maja počinje snimanje serije „Vreme smrti“ koje je „verovatno najznačajnije delo Dobrice Ćosića“.
„To jako važno delo za našu kulturu. Tamo postoji jako važna priča za ljude sa ovih prostora, a to je ratna drama, epopeja, a pre svega porodična drama o Velikom ratu, gde je svoje umeće i znanje Ćosić uspeo da donese kroz uzbudljive likove“, naveo je glumac.

Šušljik je napomenuo da će „Vreme smrti“ biti odvojena serija od prethodnih „Korena“ i „Vremena zla“, ali kada se sve tri sklope, „dobićemo sliku onoga šta nam se desilo i onoga što će nam se dešavati“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.