Glumica koju su svi voleli: Dva muškarca, mnogo osmeha i tuga koju do smrti nije mogla da zaboravi

Nekima baka i majka, a za neke simbol ženstvenosti i stila. Kako god da je pamtite, Olivera Marković je definitivno jedna od heroina glumačke scene.

Njena glumačka karijera započela je otprilike istog trenutka kada se rodila. Ljubav prema glumi pokazivala je još u detinjstvu da bi u veoma ranim godinama započela svoj glumački angažman tokom okupacije, kada je držala predstave na Kolarčevom univerzitetu.

Crna kosa, upečatljive oči i beo ten od početka su okarakterisale ovu glumicu kao vrsnu lepoticu, a njen tadašnji stil mogao se meriti sa stilom holivudskih diva. Ipak, mnogi je pamte upravo po humorističkim angažmanima, kao Živku u Nušićevoj „Gospođi ministarki“ ili kasnije u nezaboravnom, sada već klasiku, Balkan ekspresu.

Život Olivere Marković obeležila su dva muškarca, i to dva glumca: Rade Marković sa kojim je glumila u čuvenim „Mačkama“ 1957. godine, i Dušanom Bulajićem sa kojim je ostala do samog kraja.

-Sedamnaest godina sam bila sa Radetom, sada sam isto toliko sa Duškom i prosto ne znam da li ima neko vreme kada nisam bila udata. Čini mi se da sam se udala čim sam se rodila – rekla je Olivera u jednom intervjuu.

Popularni glumački par bio je svestan da, što zbog Dušanove povučenosti, što zbog popularnosti njenog bivšeg muža, Oliveru uvek vezuju za Radeta. O tome svedoči i jedna anegdota koju je Duško rado prepričavao. Naime, kada je jedan dečak prišao Oliveri da traži autogram, okrenuo se Dušanu sa rečima:“Čika Rade, da li biste mi i vi dali autogram?“, nakon čega se Dušan zaista i potpisao kao Rade.

Nakon smrti svog supruga 1995. godine, Olivera Marković istakla je da oseća bol koju ne može opisati. Poznata glumica je tih godina izbegavala angažmane, a svoju poslednju ulogu odigrala je 2005. godine. Preminula je 2. jula 2011. nakon duge i teške bolesti, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.