U trendu

Goncić o prvim koracima na mestu direktora NP

BEOGRAD – Novoimenovani direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, glumac Svetislav Bule Goncić izjavio je Tanjugu da je među njegovim prvim koracima na novoj poziciji definisanje koncepta rada ove institucije u skladu sa novim vremenom u kojem se nalazimo.

„Definitivno mislim da je, kada su moji prvi koraci u pitanju, tu najpre definisanje strategije i koncepta rada Narodnog pozorišta u skladu sa percepcijom ovog nekog novog vremena u kojem se nalazimo“, izjavio je Goncić.

Kako on navodi, ne nalazimo se samo u jednom novom vremenu, već i jednoj novoj Srbiji.

„Treba imati u vidu da se nalazimo u jednom novom vremenu i jednoj novoj Srbiji, a Narodno pozorište je osnovna, prva republička institucija i u svakom estetskom i umetničkom smislu treba ispratiti ono što današnje vreme nosi… Treba prestati praktično administrirati estetiku jednog prošlog vremena“, istakao je Goncić.

Po njegovim rečima, ovi prvi koraci sigurno su strateški i u cilju ponovnog formiranja identiteta Narodnog pozorišta ako je on ugrožen, ali i vraćanja dostojanstva ovoj ustanovi kao prvoj kući.

„Smatram da je to pitanje dostojanstva i ozbiljnosti koju Narodno pozorište nosi u prefiksu, kao svoju primarnu referencu… Nadamo se da Ministarstvo kulture sa ovakvim odlukama ima ideju da radi u kontekstu boljeg rada pozorišta, a samim tim i u interesu svih zaposlenih u njemu“, kaže Goncić.

Kako već ima iskustva u vođenju teatarskih kuća, Goncić ističe da se razmišljanje o tome šta je najurgentnije za rad u Narodnom pozorištu u racionalnom smislu odvija u nekoliko planova, kao i da se pitanje strukture samog pozorišta odražava na njegov kreativni deo.

„Ta razmišljanja su upravo vezana za strukturu koja praktično mora da odgovori jednom drugačijem vremenu, a da bi se s tim kroz kreativni izraz izašlo pred publiku… To je okvir u kojem ću se i ja kretati, istraživati, ispitivati taj prostor i to sigurno zajedno sa svim zaposlenima u Narodnom pozorištu“, zaključuje Goncić.

Goncić je zamenio Ivanu Vujić Kominac na čelu Narodnog pozorišta, nakon što je ona razrešena te dužnosti na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar