U trendu

Goncić predložio Open Balkan festival

BEOGRAD – Vd upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić rekao je danas da je predložio održavanje „Open Balkan festivala“ u koji bi bile uključene kulturne institucije od najvišeg značaja u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Goncić je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu rekao da je takav predlog na nedavnom „Otvoreni Balkan“ sastanku u Ohridu naišao na jako dobar odziv u razgovoru sa ministrima i direktorima nacionalnih teatara Severne Makedonije i Albanije, kao i manifestacije „Ohridsko leto“.

„Smatramo da je ta inicijativa najbolji način da se upotpuni slika turističke i kulturne razmene koje prevazilaze formalne granice. Kultura je nogo šira“, naglasio je Goncić.
Prema njegovim rečima, partneri iz Severne Makedonije i Albanije su pozvani na konsultativni sastanak na kome bi postavili „osnovne parametre za održavanje ovakve razmene, koja bi pretpostavila i takmičarski deo, ali i razmenu umetnika u oblasti opere, baleta i drame“, kao i pokretanje konkursa za dramski tekst.

Goncić je rekao da je „inicijativa dobro prihvaćena“ i zato što bi se „Open Balkan festival“ mogao održavati i u Beogradu, Skoplju i Tirani, uz gostovanje drugih iz regiona.

„Kada obavimo razgovore do kraja obavestićemo vas kada bi bili datumi i način da se festival pokrene. smatram da je to veoma značajno i da nacionalna kuća ima obavezu da tako nešto sprovede u delo“, rekao je Goncić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.