Goranu Bregoviću nagrada „Šaban Bajramović“ na Nišvilu

NIŠ – Muzičar Goran Bregović ovogodišnji je dobitnik Nišville Grand Prix nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima, koja će mu biti uručena 14. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Nakon uručenja priznanja, Bregović će zajedno s Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih numera u džez aranžmanima, dok će mu se u drugom delu koncerta pridružiti njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”.

Pored toga, Bregović će po prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine on bio prvi donator.

Bregović je poznat kao nekadašnji frontmen rok grupe Bijelo dugme, čiji je jedini stalni član bio za sve vreme njenog postojanja.

Nakon raspada Bijelog dugmeta, komponovao je muziku za umetnike poput američkog rokera Igija Popa i pevačice sa Zelenortskih ostrva Sezarije Evore.

Pored toga, komponovao je i za filmove Emira Kusturice, od kojih mu je prvi projekat bio “Dom za vešanje” (1989).

Nakon uspeha tog ostvarenja, Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na Kusturičinom sledećem filmu “Arizona Drim” (1993), kao i na “Podzemlju” koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i predstavlja fuziju popularne muzike sa tradicionalnom balkanskom polifonijom, tangom i duvačkim orkestrima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.