U trendu

Gordana Kuić i Antonio Iturbe 5. juna u Institutu Servantes

BEOGRAD – Španski novinar i pisac Antonio Iturbe, autor romana „Bibliotekarka iz Aušvica“, razgovaraće s poznatom srpskom književnicom Gordanom Kuić o baštini sefardskih Jevreja u književnosti, na druženju sa publikom u sredu, 5. juna, u Institutu Servantes u Beogradu.
Romanom „Bibliotekarka iz Aušvica“ Iturbe uspešno je skrenuo pažnju svetske javnosti na iskustvo preživele zatvorenice iz Aušvica Dite Kraus.
Četrnaestogodišnja Dita jedna je od mnogih Jevrejki koju su nacisti odveli u taj zloglasni logor. Odvedena, zajedno s roditeljima iz kvarta Terezin u Pragu, pokušava da se prilagodi užasnom životu u logoru.

Kada je jevrejski vođa Fredi Hirš zamoli da preuzme brigu o osam dragocenih knjiga koje su zatvorenici uspeli da prokrijumčare pored stražara, ona pristaje na, postavši time „bibliotekarka iz Aušvica“.

Iturbeov roman preveden je na više svetskih jezika, a srpskoj publici predstavlja ga izdavačka kuća Publik Praktikum.
Španski pisac će u Beogradu boraviti na poziv Instituta Servantes, gde će se na književnoj večeri susresti s Gordanom Kuić, autorkom niza romana o ličnoj istoriji njene porodice sefardskog porekla.
Ovom prilikom posebna pažnja biće posvećena romanu „Miris kiše na Balkanu“ (Vulkan izdavaštvo) koji je stekao veliku popularnost širom Balkana.

Priča o sudbini jedne sefardske porodice iz Sarajeva kroz vihore svetskih ratova pretočena je i u televizijsku seriju i film, a objavljena je i u Španiji u izdanju izdavačke kuće Funambulista.
Razgovor dvoje autora moderiraće profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivana Vučina Simović, stručnjak za sefardske studije.

Biće obezbeđen simultani prevod sa španskog na srpski, a nakon zvaničnog dela, Antonio Iturbe i Gordana Kuić potpisivaće primerke knjige zainteresovanim posetiocima. Ulaz je slobodan.
Ovaj okrugli sto čini deo projekta nazvanog „Ruta Servantes: Sefardski Beograd“, kojim Institut Servantes nastoji da predstavi bogato sefardsko nasleđe srpske prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.