U trendu

'Gorke komedije' na 49. Festivalu u Jagodini

Selektor ovogodišnjeg 49. Pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini, Nebojša Bradić, od oko 40 pogledanih predstava, izabrao je 7 takmičarskih, i, kako je naveo danas, reč je uglavnom o „gorkim komedijama“.

„Komedije koje sam izdvojio za ovogodišnju ediciju Festivala ‘Dani komedije’, možda neće publiku nasmejati u očekivanoj meri. Pokazaće se, medjutim, da se u najboljim komedijskim predstavama i te kako mogu otkriti ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija. Tako postaje jasno da ‘tragično’ i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja ‘naš svet’, rekao je Bradić, na konferenciji za novinare.

Bradić je dodao da je „gorka komedija estetska objektivacija proistekla iz haotične realnosti morala i izgubljenog, narušenog poretka sveta“.

Kako je naveo, „u gorkoj komediji komični naboj je istovremeno neodoljiv i opasan, zato što se nalazi na granici izmedju pozorišne predstave i privatnog života“.

„Kriterijumi izbora predstava podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza. Ovaj izbor karakterišu rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj glumačkih kreacija i produkcijska zaokruženost“, kazao je Bradić.

Na repertoaru 49. Festivala Dani komedije, koji se održava od 20. do 27.marta, su predstava „Jovanča na putu oko sveta“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Zoltana Puškaša i u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zatim „Zla žena“, Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.

Slede „Korešpodencija“, po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića i u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, „Crna kutija“, po tekstu Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova i u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Na repertoaru je i „Vlast i njena opozicija“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, zatim „Gustav je kriv za sve“, na osnovu crtanog filma, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Pozorišta „Kostolanji Deže“ iz Subotice, kao i „Tartif“, po tekstu Žan Baptist Poklen Molijera, u režiji Igora Vuka Torbice i u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Pozorišta Atelje 212 iz Beograda – „Art“ Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo ,“Zlatni ćuran“ je glumac Milan – Lane Gutović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar