U trendu

Gornji Milanovac: Počeo 4. po redu Sabor violinista Srbije

Gornji Milanovac – Podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne, pesme „Svilen konac“ počeo je četvrti po redu Sabor violinista Srbije u suvoborskom selu Pranjani.

Dobrodošlicu saborašima, takmičarima i gostima poželeo je i zdravičar, a za atmosferu pobrinuo se Panorama Bend.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je proslavljeni srpski košarkaš, Dejan Tomašević, koga za gornjomilanovački kraj veže poreklo, jer su njegovi roditelji iz takovskog sela Ločevci.

„Punog srca i sa velikim ponosom živim već 50 godina sa idejom da sam baš iz ovog kraja. Ovaj kraj nije slučajno istorijsko mesto. I ovo mesto i Takovo i Gornji Milanovac, koji je iznedrio toliko velikih ljudi i mislim da je u pravo vreme i ovaj Sabor, baš na ovom mestu, pre četiri godine osnovan. Mada mi ne želimo da se takmkčimo sa nekim drugim instrumentima i nekim drugim saborima, već jednostavno želimo da ovakvih događaja bude što više“, kazao je domaćin ovogodišnjeg Sabora.

MZ Pranjani se juna meseca ove godine pobratimila sa MZ Prošćenje iz crnogorske opštine Mojkovac, a tim povodom otvaranju Sabora prisustvovao je i predsednik ove opštine, Vesko Delić.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas sa vama ovde i što mogu da vam se obratim ispred opštine Mojkovac. Posebno me raduje činjenica da Memorandum o bratimljenju sela Pranjani i našeg sela Prošćenje nije ostao samo na papiru, nego smo nastavili da jačamo bratske veze. Upravo na ovom primeru bratimljenja smo još jednom dokazali da smo mi, Srbi u Crnoj Gori jedinstveni u želji za neraskidivom povezanošću sa svojom braćom u Srbiji sa kojima nas u ovom trenutku dele, ne našom voljom postavljene granice“, Vesko Delić.

Dejan Kovačević, predsednik Saborskog odbora poželeo je svima da uživaju u Pranjanima i zvucima violine.

„Znamo da su Pranjani poted Sabora violinista biki poznati i ranije. Znamo koliko si bili ućutkivani ovi ljudi, da se baš njihov glas i ne čuje, jedno 70 godina, od Drugog svetskog rata na ovamo. Znamo i koliko su dobri i vredni ljudi, dibri domaćini. Znamo i kako da im se odužimo. A odužujemo im se sa ovim Saborom violinista Srbije koji je prepoznat u čitavoj Srbiji, a i šire“, rekao je Kovačević.

Za vreme trajanja Sabora, Banka Poštanska Štedionica instalirala je mobilnu ekspozituru u centru Pranjana, kako bi i na taj način posetiocima najvećeg festivala posvećenog „kraljici instrumenta“ boravak u ovom podmaljenskom selu bio olakšan.

Sabor violinista Srbije održava se od danas do nedelje, 21 avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar