U trendu

Gostovanja Novosadskog pozorišta i SNP u Beogradu

BEOGRAD – Gostovanja Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu zakazana su za 30. i 31. maj, saopšteno je iz te institucije kulture.

Novosadsko pozorište izvešće predstavu „Mefisto“, komad rađen po motivima istoimenog romana nemačko-američkog pisca Klausa Mana, a u režiji srpskog reditelja Borisa Liješevića.

Uloga Hendrika Hofgena poverena je laureatu nagrade „Jasai Mari“ za doprinos pozorišnoj umetnosti glumcu Aronu Balažu.

Balaža u glumačkoj postavi slede i Arpad Mesaroš, Bence Salai, Gabriela Crnković, Emina Elor, Blanka Dieneš, Ištva Kereši, Judit Laslo i Atila Nemet.

Za dramatizaciju Manovog romana zaslužan je Fedor Šili.
Predstava, premijerno izvedena 28. mara, na mađarskom je jeziku, a prevodi za publiku su obezbeđeni.

Dramska predstava „Deobe“, rađena prema poznatom romanu Dobrice Ćosića, koji je za njega dobio i drugu NIN-ovu nagradu, odigraće se 31. maja na Velikoj sceni.

Ovaj komad premijerno je izveden 16. marta, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i scenografiji i režiji istaknutog reditelja Juga Radivojevića.

On takođe predstavlja plod koprodukcije Narodnog pozorišta Priština – Gračanica, Narodnog pozorišta Niš i Srpskog Narodnog pozorišta.

Među glumačkom postavom „Deoba“ nalaze se Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Vukašin Ranđelović, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, koji je takođe i asistent reditelja i autor scenskog pokreta, i drugi.

Autorskoj ekipi pripada i dramaturg Božidar Knežević, dobitnik Sterijine nagrade za originalni domaći dramski tekst 2015. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni NP, a predstave će se igrati uz poštovanje svih aktuelnih mera zaštite protiv virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.