U trendu

Gotje kao filmski kostimograf za vikend u MSUB

BEOGRAD – Peto stručno vođenje sa temom „Haute Costume: Žan-Pol Gotje kao filmski kostimograf“ istoričara mode Stefana Šarića, u okviru izložbe „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, biće održano predstojećeg vikenda 16. i 17. januara u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Prvi angažman na planu filmskog kostima Gotje je realizovao 1989. godine za kontroverzni film “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grineveja, oblačeći Helen Miren u sopstvene interpretacije viktorijanskih krinolina.

Tijeri-Maksim Lorijo, analizirajući kreacije Gotjea kao filmskog kostimografa, rekao je svojevremeno za magazin Vog da je Gotjea ““film uvek navodio na sanjarenje, i upravo to ga je lansiralo u svet mode”.

Onda su usledile poznate saradnje sa kultnim španskim rediteljem Pedrom Almodovarom, i svakako ona najčuvenija, sa Likom Besonom na kultnom SF filmu “Peti element” (1997), gde su kostime nosili Brus Vilis, Mila Jovović, Geri Oldman i drugi.

„Minimalistički autfit od belih zavoja kontrastiran crvenoj kosi Mile Jovović, danas je opšte mesto filmske kostimografije, ali i izvanredan primer brisanja granica između jezika mode i jezika filma“, istakao je istoričar mode Stefan Šarić.

„Kroz tumačenje odabranih eksponata koji pariraju estetici Gotjeovih filmskih kostima, vođenje kroz izložbu će ukazati na vezu mode sa drugim granama umetnosti – u ovom slučaju sa filmom, dok će se u dijalogu sa publikom odgovoriti na pitanje – Kada moda postaje filmski kostim, a kada filmski kostim postaje moda”, ukratko o temi zaključuje Šarić.

Projekat “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” je evropska premijera ove izložbe, u trajanju do 14. februara, koja beogradskoj publici predstavlja 38 venčanica visoke mode kreiranih u od 1990. do 2000. godine, od kojih osam ranije nisu bile deo postavke.

Karte za ovaj vikend termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem sajta servisa Ticket.rs.

Osim toga, najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju besplatne radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.
Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere protiv pandemije, imati priliku se kreativno izražavaju i da saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela Gotkea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13h – 14.30h i 15h – 16.30 h u prostoru MSUB, a materijal potreban za rad je obezbeđen.

Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a dk@msub.org.rs i u prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar