Grad Beograd se kandidovao za svetsku prestonicu knjige u 2018. godini

Beograd se kandidovao za svetsku prestonicu knjige za 2018. godinu, a konačnu odluku koji grad će nositi tu titulu doneće selekcioni komitet UNESCO-a.

U Sekretarijatu za kulturu grada Beograda rekli su za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) da Beograd „ima i potencijal i iskustvo da organizuje aktivnosti vezane za dobijanje statusa svetske prestonice knjige“.

Ocenjeno je da bi to predstavljalo i veliko priznanje za Beograd, kao i podsticaj za razvoj izdavaštva, knjižarstva i uopšte čitanja.

„Knjiga bi godinu dana bila u fokusu kulture, a Beograd bi bio u fokusu sveta. Odlučivanje o dobitniku nominacije za Svetsku prestonicu knjige je bilo najavljeno za 15. jul ali je naknadno pomereno. Nemamo informaciju kada će ime grada koji će biti Svetska prestonica knjige 2018. biti objavljeno“, rekli su u gradskom Sekretarijatu za kulturu.

Kako se navodi na sajtu UNESCO-a kandidature se trenutno ocenjuju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije medijima da očekuje da konačna odluka o nosiocu te titule bude saopštena krajem avgusta.

„Beograd je u prethodnim godinama bio vrlo uspešan domaćin velikih i značajnih književnih skupova kao što je kongres Medjunarodnog PEN centra 2011,  a organizator je najznačajnijeg medjunarodnog sajma knjiga u ovom delu sveta na kojem su počasni gosti bili Kina, Rusija, SAD, Kanada, Francuska i druge zemlje, i koji ima 60 godina tradicije i preko 180.000 posetilaca godišnje“, dodaju u Sekretarijatu za kulturu.

Prema njihovoj oceni, izdavači koji rade u Beogradu čine najznačajniji deo srpskog izdavaštva i kreativnih industrija u Srbiji.

Aplikaciju za prestonicu knjige podneli su grad, Narodna biblioteka, Univerzitetska biblioteka i Biblioteka grada Beograda.

Svetska prestonica knjige je titula koju Unesko od 2001. godine dodeljuje gradovima kao priznanje kvaliteta predloženog programa razvoja čitalačkih navika, unapredjenja stausa knjige i promocije pozitivnih elemenata celokupnog sistema vezanog za knjigu od pisca do čitaoca.

Status svetske prestonice knjige podrazumeva da je grad koji ima tu titulu cele godine u centru pažnje medjunarodne čitalačke publike, medjunarodnih i nacionalnih udruženja izdavača, knjižara i pisaca i da je u poziciji da promoviše svoju književnost, kulturu i tradiciju.

Konačnu odluku koji će grad nositi titulu svetske prestonice kulture od 23. aprila 2018. do 23. aprila 2019. godine doneće selekcioni komitet pod pokroviteljstvom Uneska, u kome su predstavnici UNESCO-a, Medjunarodnog saveza bibliotečkih udruženja i institucija IFLA, Medjnarodnog udruženja izdavača IPA, Medjunarodne federacije knjižara IBF i nezavisni eksperti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.