U trendu

Grad Čačak prva prestonica kulture Srbije 2023. godine

BEOGRAD – Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je danas odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak.

Radna grupa ocenila je prijavu Čcačka za nacionalnu prestonicu kulture kao „dobro osmišljen, sadržajan i jasan dokument“ i ukazala da su planirane programske aktivnosti atraktivne i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života Čačka i privlačenju publike iz čitave Srbije i regiona.

Kako navode predstavnici Radne grupe, izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa čiji se nastavak planira u godinama pred nama, posebno imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale.

Radna grupa je svoju odluku jednoglasno obrazložila ocenom da „Predlog Programa za Prestonicu kulture Srbije 2023. Grada Čačka“ stavlja u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ.

Nova kulturna ponuda grada, utemeljena na specifičnom kulturnom identitetu Moravičkog kraja, zasnovana je na realnim inicijativama i postojećim programima, unapređenim inovativnim rešenjima.

Po mišljenju Radne grupe, predloženi program, na čijoj pripremi je posvećeno radio veliki broj kulturnih i društvenih delatnika Grada, karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Članovi Radne grupe su u obrazloženju odluke istakli i da je planirani program realno ostvariv i da će Grad Čačak, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa uspehom realizovati sve zacrtane planove i opravdati titulu prve Prestonice kulture Srbije.

Na konkurs za Prestonicu kulture Srbije, koji je bio otvoren od 2. avgusta do 2. septembra, pristiglo je 18 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.