U trendu

Gradonačelnici Novog Sada i Temišvara otvorili izložbu

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegov kolega iz Temišvara Dominik Fric svečano su večeras otvorili izložbu „Paralele. Temišvar/Novi Sad“ u Galeriji novosadškoj Matici srpske.

Novi Sad i Temišvar, koji su još 2005. godine potpisali Povelju o bratimljenju, su 2016. godine osvojili prestižne titule Evropske prestonice kulture, a otuda su se Nacionalni umetnički muzej i Galerija Matice srpske prepoznali kao čuvari nacionalnog umetničkog blaga, saopšteno je iz gradske uprave Novi Sad.
Vučević je rekao da je sa gradonačelnikom Temišvara imao odličan razgovor o osnaživanju saradnje dva grada.

„Upravo je Evropska prestonica kulture još jedan most koji spaja Novi Sad i Temišvar, dva pobratima. U borbi za titulu, međusobno smo se podržavali i pomagali, a simbolično, ta saradnja je danas vidljiva i kroz ovu izložbu u Galeriji Matice srpske. Fantastična postavka ‘Paralele’, koju zajednički potpisuju naši kulturni poslenici, potvrda je da je kulturno-institucionalno povezivanje naših gradova najbolja promocija jedinstvenog evropskog kulturnog regiona“, naveo je Vučević.

Gradonačelnik Temišvara Dominik Fric istakao je da kultura zbližava u vrednostima, ali i u razlikama u mišljenju.
„Ona nam pokazuje lepotu, ali nas takođe izaziva da pogledamo ono što možda ne želimo da vidimo. Održava prošlost živom, kritički gleda na sadašnjost i izaziva budućnost. Čestitamo Galeriji Matice srpske na izložbi ‘Paralele’ posvećenoj umetničkom stvaralaštvu poslednjih 100 godina na prostoru istorijskog Banata, kako rumunskog, tako i srpskog“, rekao je Fric.

Realizaciju izložbe koju čini 60 umetničkih dela omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a trajaće do 4. septembra 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.