U trendu

Grafika Beograda na međunarodnoj onlajn izlozbi

BEOGRAD – Grafika raskrsnice Nemanjine i Kneza Miloša italijanskog umetnika i arhitekte Guljelma Botera našla se u trci za glavnu nagradu na međunarodnoj onlajn grupnoj izložbi „Scenic – 2021“.

„U Beogradu sam proveo predivne dane diveći se i crtajući spomenike koji svedoče prošlosti, ali i sadašnjosti… Glavni grad Srbije ostavio je veoma dubok utisak na mene i već radim na novim projektima i da se tamo vratim“, otkriva Boter razlog zašto se baš s ovom grafikom priključio takmičenju.

Višestruko nagrađivani umetnik Boter otvorio je u oktobru 2021. godine izložbu grafika „Beograd vrhom pera“ („Belgrado in punta di penna“) u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, kojoj je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Postavka je trajala do 19. novembra 2021. godine i predstavljala je plod Boterovog rezidencijalnog boravka u Beogradu tokom aprila iste godine.

Na otvaranju ove postavke Boter je naveo da ga je Beograd očarao ne samo svojom bogatom istorijom, već i „modernističkom, brutalističkom, socijalističkom arhitekturom koja mu daje poseban šarm u odnosu na druge gradove.“

„Ono što je bilo veliko otkriće je da nije samo centar grada prelep, već i sve ono što ga okružuje… Smatram da tu kulturu treba valorizovati i sačuvati je za buduće generacije“, naveo je tada Boter.

Onlajn izložba „Scenic – 2021“ osmišljena je sa ciljem da prikaže radove različitih stilova „koji vizualizuju atraktivne prizore našeg sveta, od netaknute prirode do arhitekture svetskih metropola.“

Pobednika takmičenja bira publika putem onlajn glasanja koje je otvoreno do 31. januara, a Boterov rad ispostavio se kao jedan od favorita kako srpske, tako i svetske publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.