U trendu

Grčka: Dva mlada biologa napravila ekološki papir od bakterija

ATINA – Kao odgovor na alarmantno globalno krčenje šuma, dva mlada biologa iz Grčke stvorila su ekološki prihvatljivu alternativu za papir od bakterija.

Oni su za portal Grik reporter objasnili da bakterije uzgajaju u kontejneru, u odgovarajućem hranljivom materijalu, zahvaljujući kojem bakterije počinju da proizvode smešu koja sadrži celulozna vlakna.

„Skupljamo ova vlakna, čistimo ih od ostataka ćelija i dodajemo materijale koji određuju boju i teksturu. Potom samo pustimo da sve osuši da bismo dobili papir, isti kakav svakodnevno koristimo“, objašnjavaju mladi naučnici.

Panagiotis Demetriu, sa ostrva Evia kod Halkide i Georgi Zokios, sa Santorinija, upoznali su se pre dve godine tokom studija na Odseku za biologiju Univerziteta u Atini, a ubrzo nakon upoznavanja počeli su zajednički da koriste slobodno vreme i sprovode naučne eksperimente.

Ideja da se stvori ekološki prihvatljiva alternativa papiru proistekla je iz spoznaje da se bilo koja količina konvencionalnog papira pravi od drveta u količinama koje su značajno, do tri puta veće od težine papira, što u velikoj meri doprinosi alarmantnom globalnom krčenju šuma i stvara opterećenje za ekosistem planete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar