U trendu

Grčki arheolozi protestuju protiv napada na arheologa na Mikonosu

ATINA — Državni arheolozi u Grčkoj pokrenuli su u danas zbog napada na arheologa na ostrvu Mikonos, za koji tvrde da je možda povezan sa komercijalnim pritiskom da se proširi razvoj turizma, prenosi agencija Asošijeted pres.
Arheologa Manolisa Psarosa pretukla su dvojica neidentifikovanih muškaraca na ostrvu prošle nedelje i on je ostao da leži na ulici bez svesti, obliven krvlju. Ovaj 53-godišnjak je kasnije prevezen u državnu bolnicu u Atini.
Arheolozi zaposleni u Ministarstvu kulture organizovali su petočasovnu obustavu rada u znak protesta protiv onoga što je njihovo udruženje opisalo kao „napad u mafijaškom stilu“. Njima su se pridružili zaposleni u ministarstvu u Atini, kao i nacionalna asocijacija arheoloških konzervatora.
Dozvola za planiranje u Grčkoj često podleže vetu lokalne arheološke službe, koja ima zadatak da zaštiti drevno nasleđe zemlje.
Jedna od najpoznatijih destinacija za odmor u Grčkoj, Mikonos je bio naseljen u antičko doba i u njemu se nalazi arheološki muzej.

Smešten je pored malog i nenaseljenog ostrva Delos, drevnog centra za trgovinu, politiku i religiju koji se smatra jednim od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Grčkoj.
Ministarstvo kulture osudilo je napad, dok je gradonačelnik Mikonosa Konstantinos Kukas opisao premlaćivanje kao „zločinački i drski napad koji nas je sve šokirao“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.