U trendu

Grčki hor nastupio u kripti Hrama svetog Save

BEOGRAD – Grčki hor opštine Krf „San Đakomo“ danas je održao kratki nastup u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u okviru srpske turneje koja ih nakon koncerta u petak sa Simfonijskim orkestrom Mikisa Teodorakisa u Staroj Pazovi, vodi u nedelju u Golubačku tvrđavu.

Hor je u kripti izveo nekoliko crkvenih himni, od kojih jednu posvećenu Svetom Spiridonu zaštitniku ostrva Krf, savremenim višeglasjem, drugačijim od vizantinske tradicije, pošto je Krf bio stotinama godina pod vlašću Venecije, rekao je agenciji Tanjug Dimitris Metalinos, predsednik „San Đakoma“ i predsednik skupštine grada centralnog Krfa.

Govoreći o nastupu hora i simfonijskog orkestra, koji nosi naziv proslavljenog grčkog kompozitora Teodorakisa (1925-2021), u Staroj Pazovi, Metalinos je rekao da mu je to bio „jedan od najpotresnijih trenutaka u životu“.

„Boli Srba i boli Grka kao da su pronašli Mikisa da napiše sve te pesme. Sa našim horom ‘San Đakomo’ i simfonijskim orkestrom narod nije samo uživao nego je mogao i da plače“, rekao je Metalinos.

Prema njegovim rečima, i na koncertu u Golubačkoj tvrđavi, kao i u Pazovi, biće izvedene najpoznatije Teodorakisove kompozicije, uz posebno za ova gostovanja pripremljene pesme „Ovo je Srbija“ i „Tamo daleko“.

„Muzika zida mostove, a crkva osveštava te mostove. Crkva kao što je ova Svetog Save“, istakao je Metalinos.

Dolazak grčkih muzičara organizovali su časopis „Svetosavsko zvonce“ i krfsko Društvo grčko-srpskog prijateljstva, čiji je predsednik Željko Popović rekao Tanjugu da je gostovanje inicirano pošto su imali čast na Krfu da prisustvuju koncertu orkestra i hora. Popović se i u Golupcu nada „lepom spektaklu“.

Prema njegovim rečima, gostovanje Grka pomogli su, između ostalog, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović.

Simfonijski orkestar uz pratnju krfskog hora koncerte drži u čast nedavno preminulog, svetski čuvenog grčkog kompozitora Teodorakisa, koji je kao osvedočeni prijatelja srpskog naroda održao koncert 1999. godine Atini u znak podrške Srbima tokom NATO agresije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar