U trendu

Grčko-srpska umetnička kolonija od 3. do 9. oktobra u BG

BEOGRAD – Druga grčko-srpska umetnička kolonija Beograd 2021 biće održana od 3. do 9. oktobra u Beogradu, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i uz podršku počasnog konzula Srbije na Kefaloniji Viktora Ruhotasa.

Kako navode iz direkcije manifestacije, cilj kolonije je učvršćivanje bratskih grčko-srpskih odnosa kroz izražajne likovne forme grčkih i srpskih umetnika, a tema radova učesnika biće istorijske znamenitosti Beograda.

Na koloniji će učestvovati 12 likovnih umetnika iz Beograda i 6 autora sa Kefalonije, a završna izložba biće održana u Skupštini grada Beograda.

Beogradska kolonija je nastavak saradnje grčkih i srpskih umetnika, koja je započeta Prvom grčko-srpskom umetničkom kolonijom Argostoli 2021, od 22. do 29. juna ove godine u glavnom gradu Kefalonije, uz podršku Grada Argostolija i guvernera Jonskih ostrva.

Umetnici iz Srbije u vidu trajnog traga svog učešća na koloniji ostavili su gradu Argostoliju mural dimenzija 4×9 metara, na kome su predstavljeni likovi poslednjeg latinskog vladara Kefalonije grofa Leonarda di Toka i njegove supruge Milice Branković.

Oni su živeli u 15. veku i to je prva istorijska veza Kefalonije i Srbije.

Ciklus grčko-srpskih umetničkih kolonija nastao je na inicijativu akademske slikarke iz Beograda Bojane Dimitrijević i počasnog konzula Ruhotasa.
Prva kolonija bila je posvećena velikom srpskom umetniku i piscu Milošu Šobajiću, koji je ove godine preminuo od korone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.