U trendu

Grigorović: Režiram dečiju operu „Snežana i 7 patuljaka“

BEOGRAD – Rediteljka Ana Grigorović je gošća nove epozode video serijala „Tanjug Reflektor“ u kojoj otkriva da će pred kraj ove godine režirati dečiju operu „Snežana i 7 patuljaka u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Iza Ane Grigorović su brojne režije dramskih i operskih predstava, ali njen stvaralački zaštitni znak je režija Mocartove opere „Bastijen i Bstijena“ takođe u Narodnom pozorištu.

Grigorović najavljuje novi operski projekat u nacionalnom teatru.

„Krajem ove godine režiraću dečiju operu ‘Snežana i 7 patuljaka’ Dragana Karalića u beogradskom Narodnom pozorištu. Meni je to veoma interesantno jer će ta opera da uključi veliki broj mladih pevača“, kazala je Grigorović i napomenula da nakon iskustva sa operom „Bastijen i Bastijena“ shvata kako treba mladu publiku edukovati o operi.

Kako kaže „operu „Bastijen i Bastijena“ gledala su deca uzrasne dobi od 3 do 13 godin.

„Čini mi se da je to pravo vreme da se deca upoznaju sa operom i da im ne bude čudno što tamo neki ljudi pevaju i sviraju. Opera može svima mnogo toga da pruži, a između ostalog deci formira muzički ukus od naranijeg detinjstva“, kazala je Grigorović.

Prema njenim rečima posebno je zadovoljna rezultatima Letnje akademije Rosi Festa.

„Rosi Fest se održava svake godine u januaru i ove godine smo imali njegovi 6. izdanje. Reč je o edukaciji mladih i obeležavanju jevrejske kulture i prikazivanju novih rediteljskih tendencija u kulturi“, kazala je Grigorović i dodala da je Akademija Rosi Festa završena pre nekoliko dana izvođenjem opere Karmen.

„Mladi pevači su se prijavljivali na konkurs Akademije i prošli kurs sa operskom pevačicom Olgom Makarinom koja je posvećena tehnici pevanja. Nakon toga je dirigent Srboljub Dinić koji je takođe radio sa mladim pevačima. Na kraju smo imali lepu produkciju“, kazala je Grigorović.

Za nju nema dileme da je najavljeni nastup Plasida Dominga u Beogradu jako značajno za sve ljubitelje opere.

„Takvi događaji omogućavaju publici da uživo slušaju pevače koje su do tada slušali na snimcima. Volela bih kada bi u Beogradu u budućnosti gostovale velike pozorišne produkcije sa značajnim operama na otvorenom. Bilo bi dobro da publika vidi scenski operu, a ne da samo sluša pevače na nastupima“, istakla je Grigorović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.