U trendu

Guitar Art fest: danas na otvaranju atrakcija „40 Fingers“

BEOGRAD – “Guitar Art” festival (GAF) u svom 22. izdanju počinje večeras koncertom popularnog italijanskog kvarteta „40 Fingers“ u Kombank Dvorani i trajaće do nedelje, 5. juna, najavljeno je danas u susretu sa medijima u Domu omladine Beograda.

Tradicionalna muzička manifestacija održava se u saradnji upravo sa ustanovom Dom omladine, a na programu će biti izvedeno osam koncerata u pet dana, na kojima će između ostalih, 3. juna nastupiti i makedonski virtuoz na gitari – Vlatko Stefanovski.

Članovi gitarske senzacije „40 Fingers“ su poručili da će večeras koncert biti prava eksplozija uz puno zabave, jer je akumulirana velika energija muzičara tokom pandemije.

Oni su bili u planu da nastupaju na GAF 2020, ali sam početak izbijanja epidemije ih je sprečio da održe koncert i morali su da se vrate iz Srbije nazad u Italiju.

Onda je direkcija GAF-a pokušala da ugovori sa njima samostalan koncert van festivala, novi datumi su bili rezervisani, ali se na kraju nisu ostvarili, posle četiri pokušaja.

„Bila je veoma teška godina za sve nas, a posebno u Italiji, gde je sve zatvoreno, nema kultnurnih dešavanja. Srce nam je ostalo u Beogradu prošle godine kada smo na žalost morali da se vratimo. Zato ćemo večeras sve to nadoknaditi na koncertu koji će vam se, nadamo se, svideti“, naglasili su momci iz atrakcije „40 Fingers“, koji sviraju dosta filmske muzike i mnoge pop hitove.

Direktor GAF-a Boško Radojković istakao je slogan festivala „Digital Revolution“, za koji smatra da je danas u doba pandemije možda adekvatnije da se zove „Digitalna transformacija“ ili „Digitalna tranzicija“.

Naveo je da su krenuli ambiciozno u održavanje manifestacije uživo, iako epidemija nije završena, a da se danas muzičari i dalje opredeljuju za online nastupe kao klasičan striming.

Najavio je saradnju sa Radio televizijom Srbije, koja će na svom Trećem programu RTS 3 prenositi sve koncerte 22. Guitar art festa, za sve one koji nisu u prilici da uživaju u svirkama uživo, a takođe se program može pratiti i putem društvenih mreža festivala.

Predstavnik Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota je izrazio zadovoljstvo što se baš italijanskim sastavom otvara festival, da su ti umetnici jako popularni u svetu, i da se nada daljoj uspešnoj saradnji sa GAF-om.

Sutradan je na programu u Domu omladine nastup poznatog portugalskog gitariste Rubena Betenkurta, a za njim sledi koncert ruskog maestra na gitari – Nikite Koškina.

„Bio sam više puta u Beogradu, gostovao na festivalu, i uvek mi je zadovoljstvo da dolazim. Beograd možda nije Moskva, ali je izuzetno lep grad. Srećan sam što ću kod vas svirati veoma poseban program sa dragim gostima“, izjavio je ruski umetnik.

Gošća na tom koncertu u DOB-u je Amalia Miler, mlada srpska umetnica, diplomac sa FMU, koja je zahvalna direkciji festivala što joj je pružila priliku da deli pozornicu sa značajnim muzičarima kakav je Koškin, iako još nije ostvarila dužu karijeru.

Dirigent Predrag Gosta će takođe nastupiti na ovom koncertu sutra veče, a podvukao je zanimljivost da se kompozicija Koškina izvodi sa čak 24 muzičara orkestra „Makris“ kojim će on dirigovati, u 40 minuta nastupa kroz četiri stava.

Četvrtak, 3. jun je rezervisan za Vlatka Stefanovskog, koji će imati solo koncert sa gostom Vukašinom Markovićem (lider benda „Irie FM“) takođe u Velikoj Sali DOB-a.

Stefanovski je tokom pandemije već jednom nastupao u Srbiji, u okviru Beogradskog džez festivala, u decembru 2020, kada je oduševio publiku na rasprodatom koncertu u Kombank Dvorani, gde je na istom mestu takođe opčinio auditorijum za vreme gostovanja na 20. GAF-u.

Iako najavljen, makedonski gitarista se na kraju ipak nije pojavio na konferenciji za medije.

Petak, 4. jun je određen za dva nastupa na sceni DOB-a, najpre mlade gitarske nade iz Srbije – tandem Vuk Mihajlović i Nikola Jelačić kroz program podrške partnera festivala Erste banke, a onda će se predstaviti izraelski umetnik Tal Hurvic.

„Ni sam više ne mogu da izbrojim koliko puta sam bio kod vas. Sećam se da sam prvo boravio kao student gitare na radionicama – master klas, onda naredni put već kao izvođač, da bih kasnije obeležio 10 godina, a onda i 20 na festivalu“, prisetio se izraelski gitarista i dodao da ga uvek vezuju divne emocije na povratak u Srbiju.

Poslednjeg dana festivala u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, osim dodele nagrada, biće izveden dugo očekivan i najavljivan koncert kao svetska premijera „Recuerdos de Belgrado“ nemačkog kompozitora Hoakima Klerča, koji će i nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a.

Dirigent je maestro Bojan Suđić, a osim Klerča, sviraće i drugi gitarski solisti – Marko Tamajo, Rafael Aguire i David Martinez.

Istaknuti nemački autor je specijalno po narudžbini festivala gitare komponovao navedeno delo, zato će sada biti svetska premijera, a sastoji se iz dva koncerta, ili dve zasebne celine.

Prvo poglavlje će biti, kako je navedeno, sa orkestrom RTS-a, dok je drugi deo sa spomenutim solistima.

Kompozitor je otkrio da je pisanje muzičkog projekta ostvareno prema dogovoru sa direktorom festivala Boškom Radojkovićem iz 2018. godine, što mu je bio poseban izazov i zadovoljstvo, jer ranije nije stvarao muziku posebno za neki festival.

Milica Ševarlić ispred Doma omladine je podsetila da je GAF od svojih početaka vezan za DOB, i drago joj je da se tradicija nastavlja sa programima upravo pod krovom ove ustanove.

Ona je istakla da je sada težište festivala na promociji mladih muzičara što predstavlja veliku podršku, jer je to idealna prilika da se afirmišu na sceni sa iskusnijim kolegama, a ne samo putem edukacije i radionica.

Podršku 22. Guitar Art festivalu pružili su i ambasadori Portugala, Nemačke, Španije, Grčke i Izraela, kao i direktori Ruskog doma i Austrijskog kulturnog foruma i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.