U trendu

Gvarnerijus postaje ustanova kulture Grada Beograda

BEOGRAD – Centar lepih umetnosti “Gvarnerijus”, čiji je osnivač violinista Jovan Kolundžija, postaće ustanova kulture Grada Beograda, a na osnovu te odluke, koju su danas usvojili odbornici Skupštine Grada Beograda, osnivačka prava biće preneta na Grad Beograd.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je na sednici Skuštine grada da je dvorana Gvarnerijusa veoma posebna i da će Grad pomoći da se očuva.

Uz sve, kako je dodao, Kolundžija će gradu pokloniti i impozantnu koleciju violina.

Prema rečima Vesića, Gvarnerijus je privatni projekat Jovana Kolundžije, a dvorana će biti korisna za mnoge događaje imajući na vidu njene sadržaje.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je „Gvarnerius” prva privatna i neprofitna institucija u Srbiji otvorena u oktobru 2001. godine.

U Gvarnerijusu je organizovano više od 1.000 umetničkih projekata, koncerata, festivala, izložbi, majstorskih radionica, promocija, predavanja, književnih večeri i predstava, rekao je Karl.

„Gvarnerius” je ustanova kulture od nacionalnog značaja. Kolundžija je tadašnje skladište od 308 kvadratnih metara preuredio i osposobio za umetnost.

“Pored toga, Kolundžija je kupio i osposobio dodatni prostor od 121 metra kvadratnog i ponudio ga Gradu na održavanje”, rekao je Karl.

Grad Beograd će po preuzimanju osnivačkih prava donirati „Gvarneriusu” sredstva od 1,2 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.