U trendu

Hadžović: Praznik rad je film svih nas na ovim prostorima

SARAJEVO – Premijera „Praznika rada“ Pjera Žalice zatvoriće večeras 28. Sarajevo film festival (SFF), a glumac Boris Isaković je ocenio da film ima duboku emociju koja gledaoca pomete na jednostavan način.

„Teško je uspostaviti na filmu zajednički glumački jezik. Ovde je fascinantno urađeno. Ne sećam se da sam toliko plakao posle nekog filma, zato što mi je ovde sve jasno“, naglasio je Isaković danas na konferenciji za novinare SFF-a.

U „Prazniku rada“ nakon deset godina u Nemačkoj, Armin se vraća nenajavljen u Sarajevo da iznenadi oca Fudu, kog u međuvremenu privode zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, što izaziva nemir u mahali koja se priprema da proslavi 1. maj.

Film se završava vinjetama koje zaokružuju svaki od likova, a glumac Boris Isaković je rekao da mu je drago što njegov lik Save, koji je otišao da živi u Kanadi, sada ponovo kreči svoju kuću u mahali.

„Film je doveden do određene tačke na najbolji način – kroz čistu emociju“, istakao je Isaković.

Srpski glumac je podsetio i na jednu repliku u filmu o suživotu: „A šta je sa životom?“

„Priču koja je ispričana voleo bih da nisam morao ispričati. Voleo bih da je ostala prvobitna zamisao o komediji o našem karakteru gde se radnici u svetu bune, a mi vrtimo janjad“, rekao je reditelj i scenarista Žalica.

Prema njegovim rečima, to nije bilo prihvatljivo pa je film reagovao na stvarnost i ispričao je „priču kakva mora biti, o raznim lošim stvarima“.

„Optimizam vidim u kraju. Dajte da se operemo i prestanite bežati od istine. Život u kome bezite od istine neće na dobro izaći“, naglasio je Žalica.

U „Prazniku rada“ igraju i Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Branka Katić i drugi.

Hadžović je ocenio da je „Praznik rada“ „film svih nas koji živimo na ovim prostorima“.

„Nadam se da će publika da doživi ovo kao ‘naš’ film. To je jako značajno i vredno, i za film i za mesto gde živimo. Siguran sam da će publika prepoznati ljubav i istinitost kojom smo se bavili“, rekao je Hadžović.

Glumica Dženita Imamović je ocenila da Žalica „priča priče koje nas se jako tiču, i pravi sjajne glumačke podele“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.