U trendu

Hartefaktova radionica za mlade novinare od sutra u Beogradu

BEOGRAD – Škola za mlade novinare u organizaciji Hartefakt fonda počeće sutra i trajaće u Beogradu tri dana, do 26. februara.

Kako su saopštili iz tog fonda, projekat će se odvijati u sklopu programa “Medijska obuka i multikulturalni dijalog”, kao prva u nizu od četiri onlajn radionice za buduće medijske profesionalce sa Kosova i iz Srbije.

Predavači na prvoj februarskoj radionici biće novinarka TV N1 Jelena Zorić, Krešnik Beriša, medijski producent i Idro Seferi, novinar “Dojče vele” i televizije „Klan“.

Njihov fokus će biti na nezavisnom izveštavanju i dokumentarnoj reportaži, kao i načinima kako se kreira medijski narativ.

Program čine onlajn treninzi svakog meseca od tri dana, tokom kojih će polaznici imati priliku da rade sa afirmisanim profesionalcima iz sveta medija.

Oni će ih tokom serije predavanja učiti o medijskoj pismenosti, “lažnim” vestima i nezavisnom izveštavanju, uz jasan fokus na značaj slobodnih medija u regionu.

Ceo ciklus se završava dodatnom radionicom za najbolje polaznike sa Kosova i iz Srbije, koja će biti organizovana „uživo“ u Beogradu.

Polaznici će se tokom te bonus radionice upoznavati sa tehničkim aspektima snimanja tkz. podkasta i kreativnim radom koji je neophodan za proizvodnju jedne epizode.

Nakon te finalne radionice, polaznici će imati priliku da snime svoj serijal podkasta čije će teme odrediti u zajedničkom radu sa svojim mentorima.

Hartefakt fond navodi da nastavlja sa radom na unapređenju veoma konstruktivne saradnje između Kosova i Srbije putem stvaranja prostora za razgovor o drugačijoj vrsti medijskog izveštavanja, koje doprinosi približavanju dva naroda kroz aktivno učešće i rad mladih.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Osnivač i direktor Hartefakt fonda je pozorišni reditelj Andrej Nosov, koji je u okviru svog fonda režirao i producirao znatan broj političko-osvešćenih predstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.