U trendu

Herakleion – potopljeni grad

Jedno od najznačajnijih otkrića savremenih egiptologa, koje će tek zablistati punim sjajem, jeste pronalaženje potopljenog grada, koji je predstavljao glavnu luku u vreme faraona. Do 2000. godine, kada su ronioci na dubini od 6 do 9 metara otkrili građevine, nije bilo jasno da li je Herakleion stvarno postojao ili je u pitanju bio samo mit.

Francusko-egipatska ekipa ronilaca-arheologa je vredno radila tokom prošle i ove godine, a prva konferencija za štampu i objavljivanje rezultata istraživanja su održani 7. juna 2001. godine, kada je javnosti objavljen izuzetan značaj otkrića i prve vrednosti koje su sa dna izvučene na površinu. Kolosalne statue, kamene table sa hijeroglifima i izuzetno veliki broj zlatnih novčića i dragulja, samo su neka od blaga koja čekaju da budu iznešena na površinu.

Istraživanje vodi svetski poznati arheolog Franck Goddio, koji je, na konferenciji za štampu u egipatskoj Aleksandriji, izneo neke od detalja o pronađenom blagu i potvrdio da se na dnu još uvek nalazi njegov veći deo – preko 20.000 predmeta još uvek čeka na ronioce. Detalje o istraživanju, istoriji grada i samom vođi ovog projekta, možete pronaći na lokaciji Franckgoddio.org.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar