U trendu

Hičkok, simbolisti i nadrealisti

Kakva je veza između Hičkokovog stvaralaštva i likovne umetnosti? Na to pitanje odgovor daje Montrealski muzej lepih umetnosti, kanadska ustanova kulture koja poslednjih godina izaziva veliku pažnju svojim izložbama i postavkama koje donose jedan nov i svež pristup. Hitchcock and Art: Fatal Coincidences je naziv najnovijeg projekta ovog muzeja, koji po prvi put u istoriji, povlači paralelu između filmske i likovnih umetnosti. Još veći značaj ova izložba ima, kada se uzme u obzir da se paralelno bavi jednim od najvećih filmskih reditelja i najznačajnijim imenima likovne umetnosti XX veka.

Kako se uopšte došlo do ovakvog koncepta i zašto baš Hičkok? Kuratori ove izložbe, Guy Cogeval i Dominique Paini su veliki poznavaoci likovne umetnosti, ali i obožavaoci stvaralaštva genijalnog reditelja. Njih dvojica su uočili mnoge veze između Hičkovih filmova i umetnosti u rasponu od simbolizma do nadrealizma. I upravo ovom izložbom, oni otkrivaju u kojoj se meri majstor trilera inspirisao slikarstvom i strujanjima u umetnosti vremena u kome je živeo i radio. Takođe, ova izložba prikazuje Hičkoka kao velikog ljubitelja i kolekcionara moderne umetnosti, koji je u svojoj kolekciji imao i dela Rodena, Klea, Dalija.

Prva celina ove originalne postavke ima nameru da posetioce dublje uputi u to kako je Hičkok stvarao svoja dela. Dokumentarni pristup, u ovom delu, otkriva materijale iz kinoteka i arhiva, koji će pomoći jasnijem sagledavanju njegovog stvaralaštva. Druga celina posetioce uvodi direktno u svet mašte velikog genija. Rekonstruisane scenografije iz njegovih filmova, dopunjene originalnim predmetima i kostimima imaju za cilj da gledaoce približe likovnosti Hičkokovih ostvarenja i pokažu da njegove celuloidne slike itekako imaju veze sa slikama simbolističkih i nadrealističkih autora. Naravno, sve će biti propraćeno i insertima iz filmova koji će se emitovati na velikim platnima kraj kojih će posetioci prolaziti. Treći deo ove postavke će najdirektnije moguće probati da povuče paralelu između Hičkokovog stvaralaštva i dela velikih slikara. U tom segmentu će posetioci moći da vide slike Rozetija, De Kirika, Klea, Magrita, Ernsta…

Autori izložbe koja će biti otvorena od 16. novembra do marta 2001. godine, ističu da su se rukovodili jednom izjavom filmskog reditelja Bresona koji je, govoreći o filmskoj montaži, rekao da je u pitanju „stvaranje veza koje nikada pre toga nisu postojale“. Na isti način i autori izložbe pokušavaju da stvore vezu između Hičkoka i slikarstva XX veka. Montaža vizuelnih atrakcija – baš kao na filmu. Stvaranje celine iz delova koji, spojeni, dobijaju sasvim novo značenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.