Hornista Nikola Ćirić za sa Filharmonijom svira Mocarta

BEOGRAD – Nikola Ćirić, prva horna Beogradske filharmonije, nastupiće čak tri puta kao solista sa orkestrom pod vođstvom mladog dirigenta Valentina Egelam 25, 26. i 27. februara u Sali Filharmonije.

Ćirić, jedan od najmlađih filharmoničara, prirediće svojevrsni podvig svirajući tri večeri za redom kao solista na ovom zahtevnom instrumentu.

Izvešće Mocartov Koncert za hornu i orkestar br. 2, kompoziciju prepunu vedrine i humora.

„Biće ovo mali podvig na horni ali veliko uživanje. Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima. Posebno sam srećan zato što je ova kompozicija puna humora, Mocart je na partituri pisao smešne komentare zadirkujući svog prijatelja kome je posvetio koncert. Delo sadrži obilke muzičkih šala, pa čak i Mocartovih aludiranja na oduvek prisutne kikseve na horni. Nadam se da ćemo se svi zabaviti, jer je mnogo važno da zadržimo vedrinu“, rekao je hornista Nikola Ćirić.

Koncert predvodi Valentin Egel, filharmonijskoj publici poznat sa Dirigentskog foruma, nemačkog programa za mlade dirigente kome se Beogradska filharmonija pridružila kao partner 2017. godine.

Karijera nemačkog dirigenta nastavila se u regionu tako što je danas na poziciji muzičkog direktora Simfonijskog orkestra u Rijeci.

S Beogradskom filharmonijom izvodi joši Rosinijevu Uvertiru Italijanka u Alžiru i Hajdnovu Simfoniju br 104.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.