U trendu

Hrvatski film “Mater” od 15. aprila u bioskopima Srbije

BEOGRAD – Hrvatski film “Mater”, dugometražno debitantsko ostvarenje mladog hrvatskog reditelja Jura Pavlovića, biće prikazan 14. aprila na poznatoj onlajn platformi “Kinokauć”, a od 15. aprila krenuće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije, saopštila je distibuterska kuća Five Stars Film Distribution.
Zanimljivo hrvatsko ostvarenje snimano je postupkom “kamera iz ruke”, što pruža autentičnost poput dokumentarnog filma i prikazuje intiman portret majke i ćerke u veoma složenom odnosu koji imaju tokom nekoliko poslednjih dana majke koja je na umoru.

Nezavisni autorski film “Mater” prikazan je na FEST-u 2020, Festivalu evropskog filma Palić 2020, a dve glavne uloge imaju Darija Lorenci i Neva Rošić.
Junakinja Jasna se vraća u kuću svog detinjstva iz Nemačke, kako bi se brinula za staru majku koja umire. U potpunosti izmeštena iz porodičnog života koji je ostvarila u inostranstvu, gde brine o svojoj deci, ona se vraća u Hrvatsku, gde se sasvim neprilagođena zatiče u sredini koja vrlo brzo počinje da je guši.
Jasnina majka kao veoma tvrdoglava i jako konfliktna, manipulativna osoba ničim ne olakšava ćerkin povratak. Uz pomoć članova porodice, komšija i starih prijatelja, Jasna pokušava da majci obezbedi komfor u poslednjim danima života, ali ubrzo shvata da je primorana da se suoči sa nizom problema koji potiču još iz detinjstva, a u nadi da će pronaći barem prividan mir.
Reditelj objašnjava da je ideja za film došla iz jedne porodične situacije u stvarnom životu, a da ga je baš toj temi privuka priča o diskunkcionalnoj porodici, e porodice koja ga, kaže, veže za veliki deo njegovog stvaralaštva.
„Taj sudar velikog porodičnog nerazumevanja i te velike, primarne porodične ljubavi koja se obično najintenzivnije javlja u najtežim situacijama, veoma je inspirirativno tlo za mene”, zaključio je reditelj.
Pravi autorski film oslikava život dokumentarističkim pristupom, bez šminke, specijalnih, vizuelnih efekata, već pruža ilustraciju i uvid u realnost na svakom nivou.
Kratak film ovog reditelja “Piknik” osvojio je nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki film 2015. godine, što mu je otvorilo širom vrata za debitantski dugometražni igrani projekat “Mater” (2019).
Producenti filma su Bojan Kanjera, Biljana Tutorov i sam reditelj Jure Pavlović.
Filmska platforma Kinokauć ima u kolekciji stotine naslova najpopularnijih art house i dokumentarnih filmova nastalih poslednjih nekoliko godina.

“Mater” se može pogledati onlajn 14. aprila u 20 časova, pre početka bioskopske distribucije 15. aprila po celoj Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.